Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето идва още днес – „Аутомотив Форум и Експо София 2018”

БНР Новини
Снимка: festo.com

Тези които мислят, че бъдещето е нещо длечно и неопределено, грешат! Всеки може да се убеди, че то идва още днес, ако посети  „Аутомотив Форум и Експо София 2018”. Струва си да се види бъдещето отблизо! Изложението се помещава в „Интер Експо Център” в София и е отворено за посетители от 18 до 21 октомври.

Връзката между хората, машините и IT-технологиите лежи в основата на индустриално производство – сега и в бъдеще. Автоматизират се не само производствените линии, но и самите компоненти стават все по-интелигентни и се включват в мрежи благодарение на софтуерни връзки.

„Аутомотив Експо София“ e специализирано автотехническо изложение, което представя не само бързо развиващата се автомобилна индустрия, но и следпродажбения сервиз в България. Показват се нагледно новите технологии в автомобилостроенето, всички видове авточасти и компоненти, автосервизно оборудване, аксесоари и консумативи за леки, лекотоварни и тежкотоварни автомобили, както и услуги в сектора.

Освен самото изложение се провежда и „Аутомотив Форум София” с международна конференция, B2B-платформа за срещи, Кариерно изложение и Зона на бъдещето. Доказани мениджъри на глобални автомобилни компании и производители на отделни компоненти представят най-успешните проекти в Източна Европа и България. Между тях срещнахме д-р Андреас Хьолшер, ръководител на корпоративния отдел „Развой на продукти“ на концерна "Фесто".

Немската семейна фирма „Фесто” произвежда в България от 28 години продукти с тази марка, като дъщерното предприятие „Фесто производство ЕООД“ се развива успешно. Защо избраха България, попитахме д-р Хьолшер:

Снимка: Владимир Владимиров
България беше избрана още преди 30 години, преди демократичните промени. Тя притежава добре развита работна сила, като ние винаги сме успявали да спечелим добри сътрудници. Много сме доволни от производството в България, от качеството на произведените тук продукти и от възможностите на служителите. Това ни накара все повече и повече да инвестираме в България.

"Фесто" е световен лидер в областта на автоматизиращата технология, индустриалните обучения и образователни програми. В концерна работят около 20 100 души, които споделят една обща цел: максимална производителност и конкурентоспособност на повече от 300 000 свои клиенти в 176 страни.

В България фирмата произвежда преди всичко електроника – втория производствен център след Германия, именно тук, заради доброто качество и способностите на работещите. Но успява ли „Фесто“ да задържи работната си ръка?

Пазарът на работна ръка в областта на софтуерното производство е доста ограничен, но фирмата „Фесто“ си е спечелила добра репутация. Ние успяваме да привлечем специалисти с интересни проекти, някои от които представяме на сегашното изложение. Новите технологии привличат хората.

В България „Фесто“ не само произвежда, а и извършва научноизследователска и развойна дейност. В следващите години възнамерява да назначи 30 до 50 нови специалисти. Но „Фесто“ има още по-амбициозни планове тук:

За нас България ще се превърне след Германия и Китай в третия по големина център относно развойната дейност и компетентност. Даденостите в областта на IT-технологиите тук в София са великолепни и сме на мнение, че ще намерим много добри специалисти, така че да съставим един много мощен колектив, който заедно с централата ни за развойна дейност в Германия ще може да осъществява проекти. Освен това нашите продукти съдържат повече и повече електроника, така че ще трябва да разширим производството си в България. Вече търсим подходящ терен.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна