Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов внесе в парламента промени в Закона за радиото и телевизията

Александър Велев: Много е важно музикалните състави в БНР да имат статут и сигурност, че съществуват

| обновено на 19.10.18 в 15:44
Генералният директор на БНР Александър Велев
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов внесе в Народното събрание проект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. С него се създава изричен законов текст, който гласи, че Българското национално радио създава и поддържа музикални състави. Записано е също, че БНР отделя за издръжката на съставите не повече от 10 на сто от субсидията си, но средствата ще се увеличават с увеличаването на бюджета на радиото.

„Хубавото е, че по наша инициатива бе внесен този законопроект“, коментира генералният директор на БНР Александър Велев. „След разговори и срещи в комисията по културата и медиите, (с него) ще се даде легален статут на музикалните състави в рамките на БНР“, добави той.

„Много е важно това за колегите, които работят в тези музикални състави, и много е важно, те да имат статут и да имат сигурност за това, че съществуват. Тяхното съществуване се узаконява чрез присъствието им в закона и там е указано как точно се издържат и каква част от бюджета на БНР отива за тяхната издръжка. Това ще успокои страстите и ще даде сигурност на колегите ни“, каза още генералният директор на БНР Александър Велев.

Според Велев е необходимо да се допълнят текстовете на сегашния Закон за радио и телевизия или да се създаде нов закон, в който да е описано ясно мисията на БНР и БНТ и да са описани колко и какви канали и програми произвеждат двете медии:

"В Закона за радио и телевизия в момента не е записано нито какви програми се създават, колко и какво е присъствието в уеб сайтовете. В този век, в който живеем, на невиждана технологична революция, ние изоставаме законодателно и нямаме регламентацията, по която да се движим, защото и сега, по време на защитата на бюджета на БНР във финансовото министерство, а и когато ни поканят в Комисията за култура и медии, ще отбележим това, че нашите колеги по света отделят огромни ресурси за дигиталното развитие и за новите технологии. Тези ресурси със стария бюджет, който години наред не е променян, не е възможно да се отделят, а това е бъдещето на радиото и телевизията. То е именно в преливането от ефира към дигиталното пространство, към слушането на радио програми "на повикване", създаването на съдържание, което да бъде достъпно за нашите потребители в интернет пространството по всяко време. Имаме различна аудитория в интернет от тази в ефира. Голяма част от младите хора са в интернет и те там ни следят, четат нашите новини, но традиционният начин на слушане на радио за тях е чужд".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна