Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Афганистан отложи изборите в Кандахар след атака на талибаните

Ген. Абдул Разик говори пред медии в Кандахар през май 2018 г. Шефът на полицията в южната афганистанска провинция бе убит при атака в сряда.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Афганистанските власти отложиха насрочените за утре парламентарни избори в южната афганистанска провинция Кандахар след атака на талибаните, при която бе убит влиятелен полицейски шеф и заплашила стабилността в района, предаде АФП.

Вотът е отложен със седмица, обяви говорител на президента Ашраф Гани след извънредна среща на Съвета за национална сигурност.

Хафизулла Хашими, говорител на независимата избирателна комисия, каза, че решението за отлагане на вота е взето, защото хората в Кандахар „не са готови морално за вота“ след смъртта на полицейския началник – ген. Абдул Разик, убит вчера от привлечен от талибаните бодигард на друг високопоставен служител.

Нападателят откри огън на среща в Кандахар между висши афганистански и американски представители.

Ген. Скот Милър – командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан, оцеля невредим при атаката, но бяха убити шефът на полицията в Кандахар ген. Разик, шефът на разузнаването в провинцията, както и афганистански журналист.

Други 13 души, включително губернатора и двама американци, бяха ранени при нападението в силно укрепения и охраняван губернаторски комплекс. Отговорност за атаката поеха талибаните.

Вече има очаквания, че в изборите – които се провеждат 3 години по-късно от нормалния срок, ще гласуват по-малко избиратели от регистриралите се 8,9 милиона.

Причината е, че талибаните заплашиха да атакуват гласуващите и да затворят всички „важни и второстепенни“ пътни артерии в Афганистан. Те нарекоха изборите „драма за заблуда“ от страна на „нашествениците“, а участието в тях – „помощ за нашествениците да осъществяват своите кроежи“.

Изборите, на които над 2500 кандидати се борят за 249 места, се смятат за важен тест преди президентски избори догодина.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени