Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антарктика – поглед от другата страна на света

БНР Новини
24
Проф. Христо Пимпирев и инж. Мирослав Цветанов на откриването на изложбата „Антарктика – поглед от другата страна на света”
Снимка: Генчо Петков

С фотографската изложба „Антарктика – поглед от другата страна на света” на инж. Мирослав Цветанов продължава националната образователна обиколка на Българския антарктически институт. Експозицията с теренна фотография и видеоматериали на българския инженер, участник в две полярни експедиции може да бъде разгледана заедно с изложбата с исторически карти на Ледения континент „Непознатата южна земя“ на Гергана Лаптева в изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. Събитието отбелязва 30-годишнината от провеждането на първата антарктическа експедиция на България и основаването на българската полярна база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън.
Честванията във Велико Търново започнаха с представянето на книгата „Антарктида – студеният юг“ на проф. Христо Пимпирев и новият документален филм „Едно антарктически лято“ на Българския антарктически институт, посветени на всички досегашни полярни експедиции на България.
„Българската база на Антарктида е построена преди 30 години с много лишения и тежък физически труд, благодарение на нашите мечти и ентусиазъм. На базата ни са работили 180 учени, от които 80 са чужденци. Всеотдайната работа на учените ни през всички тези години превърна България в една от 28-те страни, които управляват Ледения континент и нашите научни изследвания допринасят за развитието на цялото човечество“, каза по повод честванията ръководителят на ежегодните български полярни научни експедиции проф. Христо Пимпирев, учредител и председател на Българския антарктически институт, директор на Националния център за полярни изследвания.
Чуйте какво сподели още проф. Пимпирев за българското присъствие на Антарктида. И още: разказа на инж. Мирослав Цветанов, който сам финансира създаването на своята уникална изложба с 150 фотографии, разкриващи флората и фауната на Антарктида и ежедневието на българските полярници.








Снимки в галерията: инж. Мирослав Цветанов

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна