Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАПЗГ: Задълбочава се кризата с липса на специалисти по здравни грижи

Снимка: архив

Кризата с недостиг на специалисти по здравни грижи в България се задълбочава, предупредиха участници в  Националния форум на професионалисти  по здравни грижи, който се провежда в Шумен. Според тях негативната тенденция може да бъде обърната, ако още по време на практическото обучение студентите бъдат привлечени от болниците с добри условия за работа.

"Ако кадровата криза за специалисти по здравни грижи не бъде овладяна до пет години, ще се наложи затваряне на болници в България", това заяви председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева:

“В момента има критичен недостиг на медицински сестри, акушерки, фелдшери, лаборанти и рехабилитатори. Една от основните причини за напускането на професиите е изключително ниската заплата“.

Макар и бавно, тенденцията започва да се обръща и много от студентите остават в България след дипломирането си, коментира зам.-ректорът на Варненския медицински университет проф. Тодорка Костадинова:

“Още при завършването си те заявяват къде биха работили, защото през цялото това време са били някъде. Те са харесали мястото, в което да работят – тях са ги харесали и много от тях остават тук“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени