Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Сачева: Има недостиг на специалисти за работа с деца със специфични

Деница Сачева
Снимка: БГНЕС

Все още в образователната система не достигат специалистите за децата със специфични образователни потребности. Това каза в Плевен заместник-министърът на образованието Деница Сачева, която присъства на откриването на Център за деца с аутизъм за Северна България. Предвижда се откриването на нови 300 работни места, за да се отговори на потребностите.

Приобщаващото образование продължава да  бъде един от нашите приоритети. "Паралелно с това, за да може да се справяме с предизвикателствата, работим и по въвеждане на нови технологии. Говорим за високотехнологични възможности, с които може да се подпомага обучението на деца с различни затруднения включително и с аутизъм", завия Сачева. В процес на обсъждане са указания за съвместна работа на образователните институции и социалните услуги.

"Центърът, който днес се открива тук е точно една такава форма и добра възможност да се намери пресечната точка родителите да получат по-специална грижа и по-специално отношение и разбира се най-вече децата да могат да получат по-пълноценни възможности за тяхното вграждане в обществото", допълни Деница Сачева. В Центъра за децата с аутизъм в Плевен са записани първите 22 деца , съобщи Владислава Цолова от фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и сдружение "Аутизъм днес", реализирали проекта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени