Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът отчете 3 години от встъпването си на длъжност

„Топлофикация - София“ влиза във фокуса на вниманието на Мая Манолова

| обновено на 20.10.18 в 14:00
Мая Манолова
Снимка: БТА

„Топлофикация - София“ ще бъде във фокуса на вниманието на омбудсмана Мая Манолова оттук нататък. Това каза самата Манолова при отчета на дейността си за първите 3 години, откакто беше избрана на поста. Близо 100 хиляди души са потърсили съдействието на омбудсмана до този момент, а в т.нар. „бяла книга“ институцията е събрала проблемите, които остава да се решат до края на мандата.

„На първо място в нашата „бяла книга“ е столичната топлофикация. Първата страница е за нея. Ние поискахме информация за осъдените граждани, за събраните пари от тях, за съдебни дела през 2015 година. Вече трета година, въпреки съдебно решение, въпреки че осъдихме „Топлофикация - София“ на три инстанции, ръководството не предоставя тази информация“.

Сред другите приоритети на омбудсмана са ограничаване на възможностите за злоупотреби от фирми за бързи кредити, защита на правата на гражданите от колекторските фирми. Продължава и работата за цялостна реформа в социалната система.

Мая Манолова коментира и изказването на вицепремиера Валери Симеонов, който нарече майките на деца с увреждания „кресливи жени, които спекулират с уж болните си деца“.

„Не са моя работа кадровите решения. Те са си изцяло отговорност на премиера Борисов, но смятам, че това е едно жестоко и безчовечно изказване и отношение“.

През следващата седмица в социалната комисия и в пленарната зала ще се разглеждат заедно двата закона - Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, обясни още Манолова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени