Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест на жителите на Труд срещу централата, произвеждаща електроенергия от биомаса

с. Труд - Централа за производство на електро и топлоенергия от биомаса
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За пореден път жителите на Труд ще протестират срещу централата, която произвежда електричество от биомаса в покрайнините на пловдивското село.

Хората ще изразят недоволството си от замърсяването на въздуха в района като проведат и шествие, което се очаква за кратко да блокира движението по пътя Пловдив - Карлово.

Протестиращите настояват за оставките на министрите на околната среда и водите и на земеделието - Нено Димов и Румен Порожанов, както и на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите - Стефан Шилев.

"Производството на топло и електроенергия от биомаса у нас е една опорочена, побългарена и неефективна практика, която става все по-проблемна за населението поради липсата на експертност в изграждането на тези обекти и най вече поради липсата на работещи инструменти за контрол на този тип производства", казват от сдружението с нестопанска цел "Бъдеще за село Труд". Те очакват в днешният протест да се включат и представители на още седем населени места в страната с подобни проблеми.

Междувременно от пловдивската екоинспекция заявиха, че от началото на годината до момента са извършени шест проверки на централата в село Труд - четири, от които по сигнали. При нито една не е отчетено наличието на неприятни миризми в района.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна