Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себастиан Ашър, Би Би Си: Смъртта на Хашоги финално разруши образа на престолонаследника на Саудитска Арабия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Не искам демокрация, искам хората да могат да говорят свободно! Искам минимума“, заявява Джамал Хашоги в телевизионно интервю преди време. Днес дори американският президент Доналд Тръмп признава открито, че за тези си искания саудитецът е платил с живота си.

Независимо какви са били първоначалните намерения на саудитеца през 2017 година, когато за последно напуска страната си и започва да пише за "Вашингтон пост", той се превръща в най-видимия символ на несъгласието с политиките на престолонаследника Принц Мохамед Бин Салман.

Година по-късно Хашоги влиза в консулството на държавата, от която е избягал, за да не излезе повече. Смъртта му изглежда е това, което финално разруши образа на престолонаследника, заяви в интервю за БНР, редакторът на Би Би Си за Близкия Изток Себастиан Ашър:

„Детайлите около смъртта на господин Хашоги, макар и непотвърдени, са толкова страховити и ужасяващи, че това направи случая различен от други притеснения, които западните съюзници на Саудитска Арабия вече имаха спрямо принца престолонаследник Мохамед Бин Салман. Вече имаше поредица от негови ходове, които са много различни от начина, по който Саудитска Арабия действаше в миналото. За добро или лошо, на нея се гледаше като на стабилизационно влияние в Близкия Изток. През последните 2-3 години, в които принца престолонаследник се превърна в движеща сила, това се промени значително“.

Както самия Хашоги неведнъж е писал, противно на образа си на Запад, властта в Саудитска Арабия затвори критиците си, подчини политическия и бизнес елит и почти отвлече ливанския премиер, за да го накара да подаде оставка. От 4 години саудитците са активна страна и във войната в Йемен, довела до хиляди жертви и десетки милиони страдащи от глад, епидемия на холера и това, което ООН нарича "най-голямата хуманитарна криза в света". След като нищо от това не е останало скрито за обществото на Запад, защо то се активизира сега. Себастиан Ашър коментира:

„Много хора задават този въпрос - защо един живот изведнъж се оказа по-важен от хиляди други. Можем да отговорим от много перспективи. Войните са продължителни, те влизат и излизат от общественото внимание. Войната в Йемен е "забравената война" - това почти се превърна в клише. От саудитската перспектива, в която има доза истина, това е война за възстановяване на международно признато правителство, свалено от бунтовници. От тази перспектива, това е по-малко токсична тема за Западните съюзници, въпреки че Великобритания, САЩ, Франция доставят оръжия на саудитците, от които загива цивилно население“.

Така или иначе все още предполагаемата смърт на един журналист се оказа това, което накара западния бизнес и политически елит да погледне критично на Саудитска Арабия. Непосредственият ефект - западни министри и бизнеси на практика провалиха ключовия за Мохамед Бин Салман форум за икономическо развитие. Според Ашър обаче, Западът и особено САЩ не са готови да жертват най-стабилното си партньорство в Близкия Изток.

В такъв случай стабилността на Саудитска Арабия и реномето на принца изглежда е в ръцете на турските власти, ако те наистина разполагат с категорични доказателства за убийството на Хашоги. Самата Турция е в трудно икономическо положение заради дипломатическото напрежение между нея и САЩ по-рано през годината, което е сред основните причини срива на лирата. Себастиан Ашър коментира:

„Трудно е да се каже каква е стратегията на Турция. Ако искаме да сме цинични, те се опитват да извлекат максимума не само от саудитците, но и от САЩ. Те неофициално дават информация на журналисти, всяко следващо парче от която е по-стряскащо от предишното, но президентът Ердоган е по-внимателен в изказванията си, като изтъква, че разследването продължава."

Възможно ли е обаче принцът да се превърне в необходима жертва за неразривната връзка между САЩ и Саудитска Арабия, договорена още от дядо му Ибн Сауд и Франклин Делано Рузвелт. Според Ашър, подобен сценарий не е изключен:

„Трябва да се отчете и какво се случва в самата Саудитска Арабия. Има слухове за обсъждания по случая в рамките на кралското семейство, за изместване на Мохамед Бин Салман извън вниманието и излъчване на заместник-престолонаследник. Това в крайна сметка може да се окаже най-конкретният резултат - орязване на крилата на принца, но не и фактическото му слизане от сцената. Ако престолонаследникът се превърне в прекалено голяма пречка, в самата Саудитска Арабия и на международната сцена, то нещо ще трябва да се предприеме. То обаче не може да се предприеме отвън. Никой не може да каже на саудитците кой да бъде престолонаследник. Може да се изпрати послание и ако кралското семейство прецени, че няма алтернатива, то е възможна промяна“.

Карън Атая, редактор на Хашоги в американския вестник си спомня:

„Той писа как на жените вече е позволено да шофират. Материалът беше страхотен, но ми каза, че е тъжен, защото не е могъл да бъде там и да го види. Каза ми, че чувството е сякаш да не си поканен на парти, което самия ти си положил огромни усилия да организираш“.

Самият Хашоги е описван като "човек с добри връзки". Приятел на Осама бин Ладен, привърженик на "Мюсюлмански братя", приближен на властите в кралството - през годините тези описания се отнасят до журналиста. Според неговия приятел, колега-колумнист и писател Дейвид Игнейшъс, преломен момент за Хашоги е Арабската пролет.

Според Себастиан Ашър, няма журналист, който е работил в Саудитска Арабия през последните 30 години и не познава Джамал Хашоги. Като кореспондент на Би Би Си и Ашър се е възползвал от това, което нарича "информирана перспектива" на човек, който е част от властта. Но това се променя. В последният си текст за „Поуст“, пратен от преводача му един ден след изчезването му, Хашоги ще опише за последно разочарованието си от епилога на Арабската пролет:

„Арабите, които живеят в тези страни, са неинформирани или дезинформирани. Те не могат адекватно да адресират или да обсъждат публично въпроси, които влияят на региона или на ежедневието им. Определян от правителството разказ доминира в публичното съзнание. Макар много хора да не вярват в това, голяма част от населението става жертва на този фалшив разказ. Тъжно е, но тази ситуация едва ли ще се промени“. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна