Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Глобиха кмета на Дупница заради липса на имена и номера на улиците в с. Баланово

Снимка: www.kmeta.bg

Кметът на Дупница Методи Чимев и председателят на Общинския съвет Емил Гущеров са глобени по 250 лева заради липсата на именувани улици и номера на сградите в близкото с. Баланово.

Решението на Комисията за защита от дискриминация е от 20 септември.

Срещу практиката, считана за дискриминационна, да няма име и номера на улиците в Баланово, жалба до комисията подали Ивайло Занев и Кристиян Занев - баща и син, които извършвали международен превоз и не могли да удостоверяват личния си адрес, каза кметът на селото Явор Митов. Те изтъкнали, че липсата на именуване на улиците и номериране на сградите се отразява негативно при ползването на услуги от „Спешна помощ“, „Полиция“, противопожарна служба, куриерски фирми. Според двамата мъже това ги поставя в неравностойно положение спрямо хората, имащи пълен адрес. В жалбата те допълват, че са правили опити да променят ситуацията чрез две писма до кмета на Дупница, които обаче са били възпрепятствани от бездействието на властите.

В отговора си до Комисията за защита от дискриминация кметът Чимев изтъква, че “в малките населени места от общината, с неголям брой жители, навсякъде няма именувани улици, което не е довело до проблем при ползването на услугите”.

На някои улици няма хора, обезлюдени са, не им трябват име и номера, коментират кметове в Кюстендилско.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени