Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп изтегля САЩ от договора с Русия за забрана на ракетите със среден обсег

| обновено на 21.10.18 в 11:50

Президентът Доналд Тръмп заяви, че ще изтегли страната си от сключения през 1987 г. с Москва Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие, което руската страна нарече „опасна стъпка“.

Без да добавя подробности, Тръмп посочи пред репортери в събота, че Москва е нарушила споразумението.

„Това ще бъде изключително опасна стъпка, която, убеден съм, не само че няма да бъде подкрепена от международната общност, но ще провокира и сериозно осъждане“, заяви днес руският зам.-външен министър на Москва Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

Договорът забранява на САЩ и Русия да притежават, произвеждат или изпитват базирани на суша балистични и крилати ракети с обхват от 500 до 5500 километра.

„Русия наруши споразумението. Те го нарушаваха от много години и не знам защо президентът Обама не е излязъл от него или не е преговарял. Няма да ги оставим да нарушават споразумение, да разработват оръжия, докато на нас не е позволено. Затова прекратяваме споразумението. Ще трябва да разработваме оръжия, освен ако Русия и Китай не дойдат при нас и не кажат „Хайде да сме наистина умни и никой от нас да не разработва такива оръжия“, заяви Тръмп.

Оттеглянето най-вероятно е свързано с разработването на руската ракета „Новатор 9М729“, която според НАТО ще даде на Русия възможността за скоростен ядрен удар срещу страна от военния пакт.

Според Москва няма доказателства, че разработеното оръжие нарушава договора от 1987. Русия твърди още, че US системата за противоракетна отбрана в Европа нарушава договора, защото пусковите установки за иначе защитните ракети можело да се използват за изстрелване на нападателни.

Сергей Рябков каза, че договорът е „важен за международната сигурност в сферата на ядрените оръжия и за поддържане на стратегическата стабилност“. Той добави, че Русия осъжда опитите на САЩ да получат „отстъпки чрез изнудване“.

Руският сенатор Алексей Пушков написа в Туитър, че евентуално изтегляне на САЩ от договора би представлявало втори удар на Вашингтон по световната стратегическа стабилност. Първият удар беше напускането на договора за противоракетна отбрана, уточни той.

Главният мотив за решението на САЩ да излязат от договора е мечтата за еднополюсен свят, която няма да се сбъдне, заявява източник от руското външно министерство, цитиран от ТАСС и АФП. „Освен това подобно решение се вписва в курса на САЩ да напускат международно-правните споразумения, които им налагат същите задължения, като на техните партньори и правят уязвима концепцията за собствената им изключителност“, добавя той. 

Според „Ню Йорк таймс“ изтеглянето на САЩ от спогодбата е свързано и с желанието на изпълнителната власт да противодейства на китайското военно присъствие в западната част на Тихия океан.

Сключеният през 1987 г. договор, подписан от лидерите на САЩ и СССР Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, сложи край на кризата, започнала в края на 70-те години на XX век с разполагането на стотици ядрените ракети СС-20 по западната граница на СССР. В отговор САЩ разположиха в Западна Европа стотици усъвършенствани ракети „Пършинг“ и „Круиз“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна