Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Дамян Дамянов: Все още сме незряло и политизирано общество

Дамян Дамянов
Снимка: Светослава Кузманова

"Изглежда все още сме незряло общество. Не знам дали бихме излезли от видимите политически боричкания." Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" акад. Дамян Дамянов, обявен за Лекар на 2018 година. Той е хирург, завежда секция "Медицина" в БАН.

"Ние сме политизирана нация. Изглежда то ни е в кръвта. Затова съдя, че сме незрял народ. Когато започнем да не се интересуваме от политиците си, от политиката, това значи, че държавата е стигнала ниво на възможен консенсус, на възможно разбирателство. Сега да ме убеждават, че политиците е възможно да стигнат до консенсус по някакъв въпрос, за мен това е химера", коментира лекарят.

Дамянов акцентира върху нуждата от дългосрочни експертни решения, независимо коя политическа сила управлява. Здравеопазването, науката и образованието са надполитически цели, подчерта акад. Дамянов и даде пример с Финландия и консенсуса отпреди десетилетия да се развива науката, довел в кратки срокове до създаването на успешни технологични компании като "Нокиа".

"Има генетични, придобити с раждането дефекти в здравеопазването, които останаха и водят до дефектна продукция по-нататък. Един от тези генетични дефекти е проблемът за болниците", отбеляза още Дамян Дамянов: "Съседна Сърбия има 60 болници. Ние сме горе-долу като население едно и също. При нас само университетските болници гонят вече над 40".

"Според специалистите по инвазивна кардиология, на нас, в страната, за да се действа инвазивно и профилактично на хората, са достатъчни 8-10, максимум 12 инвазивни центъра. Те са 32. Защо? Защото са много добре платени клиничните пътеки. Ние сме създали погрешната регулаторна постановка, създали сме свръхфинансиране в една посока, а после се чудим, защо, видите ли, медицината се е изродила", каза акад. Дамянов.

Здравната осигуровка неизбежно трябва да се увеличи, смята Дамянов:

"Колко? Дали да стане 10 или 12%, да, но трябва да става успоредно с нарастване на финансовите възможности на населението, а при нас финансовите възможности на населението се разделят с все по-голяма ножица". 

Цялото интервю е в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна