Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Героят на Родопите Владимир Серафимов отново в цвят във фотоизложба в Родопския театър

Полковник Владимир Серафимов
Снимка: wikipedia.com

Фотоизложба представя отново в цвят героя на Родопите полковник Владимир Серафимов. Изложбата е във фоайето на Родопския драматичен театър.

Тя от архивни кадри, сканирани и уголемени спрямо оригиналите и са тонирани в цветове близки до автентичните от младия смолянчанин Ангел Георгиев.

Както полковник Владимир Серафимов е възродена и снимката на генерал Калин Найденов - министър на войната през Първата световна война, родом от Широка лъка, както и на други личности, свързани с Родопите и Смолянско.

Изложбата е посветена на 100 години от Първата световна война и 106 години от Освобождението на Родопите.

Тя е създадена по идея на командира на 101-ви алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, а обработката и организацията е дело на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Общински съвет-Смолян със съдействието на община Смолян, държавния архив, музея и театъра.

На 21 октомври Смолян отдава почит на героите на Освобождението като най-свидния е командира на 21-ви пехотен средногорски полк полковник Владимир Серафимов, който пристъпвайки заповед освобождава Смолянско в решителна битка на връх Кавгаджик - днешният връх Средногорец.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени