Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Със заря и молебен в Смолян беше отбелязана годишнината от освобождението на Родопите

2
Снимка: БТА

По случай 106-та годишнина от освобождението на Родопите, в  катедралния храм "Свети Висарион Смоленски" беше отслужена празнична божествена Литургия.

В богослужението заедно с архимандрит Висарион участваха свещениците от храма Димитър Михайлов и Иван Марински, както и секретарят на архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, както и поддяконите Даниел Апостолов и Георги Гаджев, а също и църковният певец Живка Манолова.

Песнопенията изпълняваха хористите от храма "Св. Теодор Стратилат" от смоленския квартал Райково с диригент Златка Маргаритова.

След литургията беше отслужен благодарствен молебен за свободата на Родопите, на който архиерейския наместник призова Бог да пази Смолян, общината и жителите му.

Снощи в Смолян беше и кулминацията на тържествата, посветени на годишнината. Пред събралите се в центъра на града председателят на парламента Цвета Караянчева призова за единение в името на общата кауза България.

"Ние политиците понякога бягаме от това единение, противопоставяйки се политически, но винаги трябва да мислим, за хората, които са ни избрали и които са ни пратили да работим за тях. Така че преди всичко е единение в името на общата кауза България", каза Караянчева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия