Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експозиция от творби на австрийския живописец Егон Шиле може да бъде видяна в "Белведере"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във виенския музей "Белведере" е уредена експозиция от творби на Егон Шиле, посветена на 100-годишнината от смъртта на гениалния австрийски художник. Изложбата проследява пътя, по който са преминали произведенията на починалия на 28-годишна възраст художник, за да стигнат до музея. Откупки, дарения, размени, музейни реформи и реституции характеризират пътя на тези картини, в чиято истории се отразява и историята на "Белведере".

В експозицията са показани всички живописни работи, които някога са били част от колекцията на "Белведере", сред които са известните заемки от музея "Леополд" - портретът "Вали Нойцил" и картината "Кардинал и монахиня", както и други картини от частни колекции от Австрия и чужбина. Чрез архивни материали - инвентарни книги, кореспонденции, протоколи за размяна и фактури - на посетителя се предоставя рядката възможност да надникне зад кулисите на музея.

За първи път изложбена експозиция се занимава с историята на всяко произведение. Също така за първи път всички работи са изследвани с помощта на дигитални рентгенови апарати, с ултравиолетови лъчи, с инфрачервена рефлектография, с микроскопски и макроскопски снимки.

Изложените детайлни снимки дават възможност произведенията да бъдат видени "под лупа". От това става ясно, че за Шиле различните материали са почти еднакви по значение. С индивидуално изпълненото съчетание на основата, грундирането, композиционните линии и багрите той разработва изображението и придава специфика на творбите си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна