Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес ще станат ясни предприятията, на които ще разчита енергийната ни система при недостиг на ток

Снимка: архив

Днес става ясно на колко и кои промишлени предприятия ще може да разчита енергийната ни система при недостиг на ток. За пръв път тази година освен ТЕЦ-овете от студения резерв при необходимост ще могат да се използват и някои предприятия, за да се гарантира сигурността на електроснабдяването.

Какво представлява този третичен резерв обясни в интервю за "Хоризонт" преди дни изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев:

"Това означава, че в определени моменти даденият участник може да се откаже от закупената от него електроенергия и тази електроенергия да участва в баланса на страната, като за това на участника му се заплаща тази енергия по цена на насрещния пазар. Просто тя ще бъде предоставена на някой друг потребител. Така целим да намалим до голяма степен използването на студен резерв и, разбира се, да можем по-бързо и по-ефикасно да управляваме системата".

Днес ще бъдат отворени и оповестени офертите на предприятията, желаещи да участват в този вид резерв, който се предвижда да бъде 65 мегавата. До края на месеца ще бъдат сключени договорите, за да може от 1 ноември системата да разчита и на тези количества ток.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна