Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Стефанов: Валери Симеонов едва ли ще подаде оставка

Днешните протести на майките по повод изказването на вицепремиера Валери Симеонов няма да бъдат толкова многобройни, но няма да затихнат лесно, каза в предаването "Преди всички" политологът и преподавател в Нов български университет Любомир Стефанов. Около 30 хиляди души са заявили участие в недоволството в социалните мрежи:
 

"Този път мисля, че няма да затихне с един протест понеделник вечер или вторник вечер. Смятам, че това чудо няма да бъде за три дни, тъй като се натрупа критична маса от изказвания, граничещи с изключително вулгарно и цинично отношение към гражданите в тази република". Стефанов смята, че поведението на Валери Симеонов е недопустимо:

"Честно казано, не мисля, че трябва да търсим някакво по-дълбоки оправдания или каквито и да било такива, тъй като самият пост, самата функция на г-н Симеонов, като вицепремиер и началник на една от партиите от младшия коалиционен партньор "Обединен патриоти", предполага осъзнаване на моментното състояние на нещата, които му се случват и които той трябва да изпълнява. Той е институция, част от институция, институциите се държат благоприлично, възпитано и задават така любвеобилния му морал и стандарт в обществото. При условие че един от най-високо място, един вицепремиер си позволява да се държи така, не може да се сърди на гражданите по улиците, че се държат подобно в отношенията помежду си".

Политологът не смята, че Симеонов ще подаде оставка:

"Не мисля, че неговото усещане е за някакъв драматичен проблем, който да се е случил дотолкова, щото той да не може да си легне спокойно и да не спи. Така че не мисля, че ще осъзнае политическите последствия, защото на практика няма такива. Тук вече говорим за лична морална оценка и самооценка".

Любомир Стефанов коментира и реакцията на премиера Бойко Борисов:

"Опит за държавническо поведение. За съжаление обаче не мисля, че случаят е много удачен като цяло. Към отношението за този проблем съм съгласен, че така е правилно да се подходи, тъй като това е нещо, което изключително не трябва да се, думата обаче забележете, не политизира, защото тя трябва да се политизира, тъй като трябва да бъде решена с политически средства, а говорим да стане това, което преди малко говорих, че трябва да стане, да бъде партизански разчепкана, т.е. да бъде в някакви окопни войни да бъде вкарана тази тематика. Това не трябва да се случи. Премиерът не намира засега като че ли удачната формула. Защо "пришиват" г-н Симеонов към БСП? Ами ясно, защото кресливото политическо говорене го води до такива аморални постъпки, които наистина взривяват и малкото останало търпение на българските граждани".

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени