Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Водещите турски вестници публикуват подробности от разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. В събота Саудитска Арабия призна, че журналистът е починал в консулството в Истанбул, след като се сбил с хора, които срещнал там.

По информация на "Миллиет" 15-членен екип от Саудитска Арабия, пристигнал в Турция, за да убеди журналиста да се върне в родината си."Хюриет" пише, че след като влязъл в сградата на консулството журналистът бил приет в кабинета на генералния консул, след което, цитирам, "започнали страхотиите".

По данни на изданието Хашоги е бил удушен с полиетиленов плик. Изданията цитират турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви вчера, че във вторник ще разкрие пред всички "голата истина", свързана с убийството на журналиста.

Гръцкият вестник "Катимерини" коментира, че след гласуването в македонския парламент коалицията СИРИЗА - Независими гърци вече ходи по опънато въже, защото успешният вот в парламента в Скопие "връща топката" в полето на Атина.

Въпреки че под натиска на Ципрас миналата седмица председателят на Независими гърци Панос Каменос се ангажира да не участва в опитите за вот на недоверие на правителството в парламента, след гласуването в Македония ситуацията се променя, защото пак се връщат на дневен ред сценариите за двойно парламентарно мнозинство - едно, което да ратифицира Преспанското споразумение, и друго, което да задържи правителството на власт, но без участието на Каменос.

Решението на въпроса с Косово не е единственото условие по пътя на Сърбия към Европейския съюз, казва в интервю за белградския вестник "Новости" еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан. По думите му, в същността на процеса на разширяване са реформите в областта на върховенството на закона, основните права и доброто управление.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени