Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София въвежда електрически автобуси за намаляване на замърсяването на въздуха

Йоана Христова: Събирането на стари гуми продължава, а предстои да започне и събиране на текстил

Снимка: БГНЕС

София въвежда електрически автобуси за намаляване на замърсяване на въздуха, съобщи в предаването "Хоризонт до обед" заместник-кметът на екология на столицата Йоана Христова:

"Дойдоха вече първите газови автобуси за тази година, предстои и нови 20 електробуса да тръгнат по софийските улици. Метрото продължава своето строителство, откъдето имаме вече пестени 70 хиляди тона вредни емисии, а с третия лъч очакваме да бъдат спестени общо 90 хиляди тона. Така че този тип мерки, свързани с автобусния и градския транспорт са в поетапно изпълнение. Освен това беше приключен и първият ни пилотен проект на територията на Община Нови Искър, където подменихме отоплителните инсталации на 30 домакинства".

Христова съобщи, че по-честото миене на улиците е довело до добри резултати по отношение на чистотата на въздуха:

"В рамките на тази година бяха завишени кратностите на миене на улиците. Това е още една мярка за намаляване на запрашаването на въздуха. През 2018 година ние отчетохме първите резултати по отношение на денонощните концентрации на фини прахови частици в сравнение с 2017 година. Те са със 107 броя по-малко като превишения на територията на цяла София. Освен количествено, имаме и качествено измерение, тъй като пък отчетените средни концентрации за 2018 са около 33 микорограма на кубичен метър. /.../ Зимата обаче предстои. Ще има т. нар. "пикови моменти". Знаете, че те се обосновават основно от твърдото битово отопление, затова по отношение на превенцията ние разчитаме основно на Столичния инспекторат."

Властите събират стари гуми от населението, а предстои и събирането на текстил, каза още Йоана Христова:

"През предходната година започнахме една инициатива за събиране на гуми, като до момента са събрани над 7 500 такива употребени гуми. Тази година продължава и в рамките на зимния период. Ще бъдат организирани такива пунктове, в които гумите да могат да се събират. Аналогично и за текстил, да имаме контейнери, в които гражданите да могат да изхвърлят текстила си".

Предстои тази седмица да бъде гласувано решение за реда и условията за сключване на договори с организации по оползотворяване на опаковки, като сега ще бъде включен и текстилът. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна