Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пада дебитът на минералните извори в Невестинско

Лятото чешмите с минерална вода в Невестинско пресъхват или намаляват заради сушата. Два месеца в района не е валяло.
Снимка: Кирил ФАЛИН

Чешмата с минерална вода край с. Неделкова Гращица, която използват стотици хора всеки ден, е пресъхнала, казаха от Общината в Невестино. За няколко месеца е пресъхнала и минералната чешма в центъра на Невестино. Смята се, че дебитът им пада заради засушаването.

Каптажът на чешмата при Неделкова Гращица е на около 250 м дълбочина. Проучване показало, че налягането на водата е намаляло драстично заради засушаването - от два месеца в района  не е валял дъжд.

Другата чешма е от извор на дълбочина 472 м, чието налягане също се колебае. Очакванията са с есенните дъждове дебитът да се нормализира.

Според коментари нощем „бракониери“ пълнят 10-литрови бутилки от чешмата при Неделкова Гращица, които - етикирани с популярни марки, се доставят по търговската мрежа в цялата страна и се продават. Водата е с отлични качества и се търси много.

Над 10-15 чешми е изградила общината в Невестино в повечето села, някои от които са минерални. Лятото и в сухата есен обаче дебитът им намалява и някои от тях пресъхват. Те не са към ВиК мрежата, достъпът до тях е свободен, ползването на водата е напълно безплатно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна