Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Строителните консултанти не могат да променят лоши проекти

Регионалният министър Петя Аврамова обяви предстоящи промени с цел по-ефективен контрол по време на строителство. 

Същевременно от Асоциацията на архитектите и инженерите консултанти смятат, че в последно време се уронват авторитетът и престижът на консултантските фирми в строителството - това отбеляза в предаването "Хоризонт до обед" инж. Атанас Ангелов – председател на асоциацията:
      

"Вече 20 години променяме облика на страната. През всичките тези години сме изграждали авторитет на консултантите като отговорен участник, изпълнявали сме нашите задължение съгласно изискванията на закона и това, което през последните месеци, или по-скоро месец, се случи – за обвинения, че ние сме некоректни, не си изпълняваме задачите, не осъществяваме ефективен контрол, на база на няколко констатирани случая, които не са масова практика, изобщо не може да се каже, че това е дейността на всички консултантски фирми. Затова написахме и тази официална наша позиция, че от няколко такива изолирани случаи не може да се прави констатация за целия бранш".

Инж. Ангелов обясни, че консултантите не могат да променят проекта, ако той не е добър:

"Проблемът е в това, че по закон ние трябва да следим за стриктното изпълняване на проекта. Ако проектът в някаква своя част е неправилен, ние нямаме право да го променяме, ако констатираме в процеса на изпълнението, че има неизяснени неща, само проектантът е този, който трябва да коригира проекта. Има си съответната процедура, предвидена в закона".

Той призна, че понякога надзорът е подложен на натиск да подпише документите приключила работа без да е съгласен, но подчерта, че това са единични случаи:  

"Не е масова практика. Има такива възможности. Това става така, защото някой път вложителят, говоря за частни инвеститори, той се явява инициатор на този натиск и когато ние сме поставени в положението той да ни възлага задачата, ние сме поставени пред необходимостта да отстояваме позицията, но нямаме инструмент, нямаме аргументи за това, защото ние не можем да влияем, можем само да следваме стриктното спазване на закона. Опитват се нашите фирми това да не го допускат, но има изолирани случаи, в които това се случва".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна