Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Георги Харизанов:

Казусът с вицепремиера Симеонов и майките на деца с увреждания няма да разклати правителството

Георги Харизанов
Снимка: Ани Петрова, БНР

Този тип протести – като на майките на деца с увреждания срещу вицепремиера Валери Симеонов – допринасят за това популярността на управляващата партия да страда, но едва ли биха могли да бъдат основание за разклащане на цялото управление, тъй като по никакъв начин не внасят промяна в политическите баланси. Мнението изрази в предаването "12+3" политологът Георги Харизанов. "Виждаме, че колкото и да страда популярността на управлението и на правителството от такива гафове, това не значи, че опозицията набира скорост", посочи той.

За Харизанов изказването на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на деца с увреждания е „абсолютно непредизвикана поредна криза“ в седмица, в която предстои гласуване на два закона за хората с увреждания и в която проблемът е изглеждал решен. "На моменти не разбирам упорството и ината на вицепремиера, неговата реакция трябваше да е много по-различна", подчерта Харизанов.

Според политолога Валери Симеонов харесва „ролята на човека, който казва неудобните истини, а това, което казва, всъщност си го мислят ужасно много хора“. Голяма част от гласоподавателите в България устойчиво през годините гласуват за г-н Симеонов заради тази му реторика и харесвайки го в този му образ, подчерта Георги Харизанов. „Очевидно той има своята обществена подкрепа и е във властта не защото г-н Борисов така е решил, а защото няколкостотин хиляди избиратели са гласували той да бъде там“, допълни анализаторът.

Вътрешнокоалиционните скандали в Обединените патриоти ще ескалират, смята още Георги Харизанов. "С наближаването на европейските избори ще става все по-ясно за партньорите, че поотделно нито един от двата лагера няма да може да се пребори за мандат, а от това ще загуби целият формат "Обединени патриоти", прогнозира той. 

Според политолога ГЕРБ са "потърпевши от разправиите в малкия коалиционен партньор" и в това той вижда повторение на ситуацията тип copy-paste на случилото се с Реформаторския блок преди време. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!