Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските акции след подем на фондовите борси в Китай и Италия

Европейските акции поскъпват предпазливо по време на търговията в понеделник, намирайки подкрепа от възходящото рали на азиатските борси, след като властите в Китай се ангажираха да осигурят допълнителни стимули, за да стабилизират втората по сила световна икономика.

Обещанията на властите в Пекин за намаляване на данъчната тежест и за подкрепа на частния сектор допринесоха за силен ръст на китайските пазари на акции за втора поредна сесия на търговия, като индексът Shanghai Composite се повиши с 4,1%, отбелязвайки най-солиден скок от повече от две години насам. Това подобри инвеститорската настройка и на останалите азиатски борси, както и на европейските пазари на акции.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,47%, следвайки предпазливия растеж от 0,6% в рамките на предходната седмица.

Подкрепа за позитивното представяне на борсите на стария континент оказва и нарастването на италианския фондов индекс MIB с 0,7% въпреки продължаващата бюджетна драма с участието на правителството в Рим и Европейската комисия в Брюксел. Решението от петък на "Мудис" да понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Италия до "Ваа3" беше игнорирано от участниците на европейските капиталови пазари, тъй като те акцентираха най-вече върху факта, че водещата агенция определи като "стабилна" перспективата пред новия рейтинг на страната, вместо да я намали до "негативна".

Германският индекс DAX30 нараства с 0,7%, френският CAC40 - с 0,45%, испанският Ibex-35 - с 0,39% и британският FTSE10 - с 0,84%.

Силен ръст от над 5% бележат акциите на Fiat Chrysler Automotive NV, след като компанията обяви, че ще продаде своето поделение за авточасти Magneti Marelli на японската компания Calsonic Kansei Corp. за 6,2 млрд. евро.

Солидно повишение с 4,3% има и при акциите на Ryanair Holdings PLC, въпреки че нискотарифната самолетна компания отчете спад на нетната печалба с 6% през последното тримесечие, но при по-високи от очакваното приходи.

Въпреки известното отслабване на притесненията, свързани с високия бюджетен дефицит на Италия за 2019-а година, инвеститорите в Европа остават предпазливи преди очакваното във вторник решение на Европейската комисия да отхвърли италианския проектобюджет.

Фючърсите на водещите американски фондови индекси също се търгуват на зелено преди старта на Уолстрийт, като фючърсите на DJIA нарастват с близо 130 пункта (повишение с 0,51%), на широкия индекс S&P500 - с 0,5% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,95%.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени