Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов призова майките на деца с увреждания да спрат протестите, за да може ангажиментите към тях да бъдат изпълнени

Бойко Борисов
Снимка: Ани Петрова, БНР

От Обединените арабски емирства премиерът Бойко Борисов отправи призив към протестиращите майки да спрат протестите, за да може ангажиментите към тях да бъдат изпълнени, като още веднъж се извини от името на правителството за думите на Валери Симеонов:

"Да изчакат това време. Това са ангажиментите, които съм приел, подписал и изпълнявам в пълния им обем. Що се касае за оставката на Валери Симеонов, това е малко по-сложно, отколкото си го представят, когато касае министри, излъчени от ГЕРБ по коалиционното споразумение, защото нося партийна отговорност към избирателите, които са ни изпратили тази част от управляващата коалиция".

Борисов беше категоричен, че не може да иска оставката на Симеонов, защото ще наруши коалиционното споразумение:

"Аз мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения. Второ, ако тръгна силово да искам неговата оставка така, както настояват майките, това означава, че мигновено ще се счупи цялата конструкция и те, въпреки че казват, че нямали политически искания или не търсели сваляне на правителството, всъщност с един подобен акт то ще падне".

Премиерът Борисов каза още, че сега не е моментът да хвърля оставка:

"Ами да подам аз тогава. Това ли ми казвате, и да хвърля държавата в хаос, преди да се приеме бюджетът, или всичко това, което творим досега, да отиде на вятъра, както десетилетия е отишло?"

Двустранното сътрудничество беше тема на разговора на премиера Бойко Борисов в Дубай с министър-председателя на Обединените арабски емирства Мохамед Бин Рашед ал Мактум.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени