Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп се фокусира върху създаване на допълнителни лостове, с които да накара Китай "да страда повече"

Търговската война на Тръмп с Китай е в "началото на началото"

Снимка: БТА

Доналд Тръмп няма намерение да облекчава митата за Китай, посочват три източника, които са разбрали за това в лични разговори с президента на САЩ, съобщава сайтът Axios.com. Същите източници дори твърдят, че Тръмп иска китайските лидери да изпитат по-голяма болка от въведените от САЩ мита, като според него, за това е необходимо повече време.

"Той иска Пекин да страда повече от тарифите върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд. долара", посочи за Axios един от неназованите източници, който има директен поглед върху мисленото на американския президент. Според него Доналд Тръмп предполага, че колкото по-дълго време останат в сила високите тарифи, с толкова повече лостове за натиск ще разполага той.

Търговската война на Тръмп с Китай е в "началото на началото", посочва друг източник, който е добре започнат с неговата стратегия. Той допълва, че екипът на Белия дом не очаква много от планираните разговори между Доналд Тръмп и китайския президент Си Цзинпин в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес през следващия месец.

Досега президентският икономически екип не е провел някакво съществено планиране на дневния ред на тази двустранна среща. "Това е среща на държавните глави, а не търговска среща", посочи един от източниците на Axios. "Тръмп гледа на тази среща като на личен контакт с китайския президент, а не като на среща, на която ще имат подробни дискусии, целящи деескалцията на търговската война между САЩ и Китай. Двете спорещи страните са много отдалечени и точно сега нямат обща основа за продължаване на преговорите", допълни той.

Според трети източник на Axios, Тръмп не е фокусиран върху подробностите за потенциална сделка с Китай, а се е съсредоточил върху създаването на повече лостови механизми за натиск. В частни разговори Доналд Тръмп се е похвалил, че неговите митнически тарифи спрямо Китай са довели до сериозен трус на китайския фондов пазар (до рязко понижение на цените на китайските акции). Експерти обаче твърдят, че търговската война е навредила на пазарните настроения, но пазарът на акции никога не е бил надежден барометър за силата на китайската икономическа.

Общата насока, която Тръмп е задал на своите съветници, е била : "Ние сме силни, а те са слаби. Вярва, че по-голям натиск ще ги доведе на масата на преговори, за да сключим търговска сделка".

Сайтът Axios.com отбелязва, че длъжностни лица от финансовото министерство са се свързали с ключов китайски преговарящ от екипа на вицепремиера Лю Хъ за обмен на информация. Но на този етап не може да става и дума за водене на истински преговори. "Има някакъв контакт с китайците на средно ниво, но не и по-нагоре... Аз не бих оценил високо процеса на планиране на преговори", посочи един висш американски чиновник, запознат с въпроса.

Всички признаци показват, че търговската война между САЩ и Китай е в самото си начало, допълва електронното издание.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!