Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христофор Караджов:

Анализаторите очакват републиканците да удържат US Сената на междинните избори

Христофор Караджов
Снимка: sbj-bg.eu

Авторитетни анализатори в САЩ очакват републиканците да задържат Сената на междинните избори през ноември, заяви Христофор Караджов, преподавател в Калифорнийския университет, за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“.

Изборите се оценяват като ключови, защото се очаква да покажат дали американците са избрали Доналд Тръмп за президент инцидентно или в резултат на процеси, които могат да доведат до потвърждаване на тенденцията, довела го на власт.

„За Камарата на представителите през последните 40 години единственият случай президентска партия да не е загубила беше през 2002 г. - при изключително популярен Джордж Буш в разгара на събитията след терористичния акт от 2001 г. Там е доста по-вероятно тази енергия, която се насъбра срещу Доналд Тръмп и срещу много от действията и изказванията на представители на републиканската партия да бъде материализирана в изборна победа“, каза Караджов.

Тръмп няма да промени маниера си на управление дори и демократите да спечелят вота, коментира той. Въпреки това, ако те получат мнозинство, могат да блокират  доста неща, които президентът и републиканците биха искали да свършат.

Решението на САЩ да се оттеглят от договора с Русия за забрана на ракетите със среден обсег според US анализатори е част от „една по-дълга игра, свързана с ролята на Китай, тъй като Китай нямат никакво отношение към този договор, подписан преди 31 години между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов“.

Ако републиканците получат мнозинство в Камарата на представителите, това може да доведе до гласуване на реформи в здравно осигуряване, в данъчните закони, пенсионното осигуряване и т.н.

Изборите определено не са президентски, но „има сериозна енергия, която се усеща и заряд в двата лагера“, коментира Караджов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна