Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жельо Бойчев: Имаме пълен провал на политиката по доходи и данъчната политика

Жельо Бойче
Снимка: БГНЕС

Не може да се ползва и да се търси власт на всяка цена, заяви в предаването „12+3“ Жельо Бойчев – депутат от БСП.

„Свидетели сме на серия от скандали. Едва ли някой може да обвинява БСП за това, че провокира скандали, клати правителството или е фактор, който генерира нестабилност. Вижда се, че това се генерира от самото правителство и от политическите сили, които формират мнозинството и подкрепят това правителството. Всичко се свежда до разпределение на власт и позиции. Колкото по-бързо си отиде това правителство, толкова по-добре“.

„Визия за България“ е много сериозна алтернатива на досегашния модел на управление на страната, категоричен е Бойчев. Той отбеляза, че през януари окончателно ще бъде финализиран документът, който ще бъде основата за конкретна управленска програма. По думите му без подкрепата на мнозинството български граждани, каквато и да е реформа не може да бъде осъществена.

За предстоящото гласуване на вота на недоверие в сектор „Здравеопазване“, депутатът от левицата коментира:

„Там трябва да застанете срещу огромни корпоративни интереси – в частното здравеопазване, в големите фармацевтични компании, които имат огромни ресурси. Тук не говорим кой ще е здравен министър, тук говорим каква ще е политиката и на самото правителство, и на политическите партии, които формират мнозинството. Искаме много ясен мандат от българските граждани, с което да сложим край на този модел на финансиране и функциониране на здравеопазването“.

Бойчев подчерта, че последните години се дават повече пари за здравеопазване, но ефективността и контролът в системата не са по-добри.

„Да дадем шанс на съвестта на народните представители“, каза депутатът относно утрешното гласуване.

Бойчев изказа мнение, че средна класа в България няма:

„Над 53%, което са 1 657 000 български граждани, взимат доходи, по-малки или равни на минималната работна заплата. 26% имат доходи, по-малки или равни на 1000 лв. месечно. 80% от българските граждани взимат под 1000 лв. месечно. Има огромно разслоение. 0,5% са тези, които имат годишен доход над 106 хил. лв. 35% от хората на трудови правоотношения взимат по-малко от минималната работна заплата. Това е провал на политиката по доходи и данъчната политика, въобще на икономическата политика“.

Бойчев подчерта, че общият размер на декларирания доход от дивиденти, ликвидационни дялове за 2017 г. е в размер на 7, 281 млрд. лева.

Той е категоричен, че предлаганият бюджет за следващата година е поредният, при който се вижда отказ от реформи.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна