Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мохамед Халаф за Хашоги: Ердоган изигра най-добре картите

„Исканото от Ердоган – тези 18 души да бъдат предадени и да има процес в Турция, няма да се случи. Саудитците няма да ги дадат, защото това може да доведе до още по-големи разкрития. Ердоган изигра най-добре тази карта“. Това заяви в предаването „12+3“ журналистът Мохамед Халаф.

„Хашоги беше част от режима. Той беше един от помощниците, които помогнаха в реформаторската програма на бившия крал. Той беше съветник на шефа на разузнаването. Счита се, че е бил един от щатните служители на саудитското разузнаване. В същото време беше говорител на саудитското правителство и защитаваше позициите на кралското семейство. Беше главен редактор на авторитетен вестник в Саудитска Арабия за кратко, после беше уволнен. Миналата година той напусна Саудитска арабия и отиде в САЩ. Тогава той каза, че Саудитска Арабия никога не е била толкова репресивна, колкото сега“.

Такива методи често се срещат в диктаторските режими в Арабския свят, каза Халаф. Според него големите виновници за случилото се са зам.-директорът на разузнаването и един от приближените съветници на режима.

Журналистът подчерта, че Хашоги е имал намерение да прави Партия за демокрация и справедливост.

„Какво предстои, зависи Тръмп по какъв начин ще приеме това - дали той ще наложи нови санкции на Саудитска Арабия или какво ще следва. Трябва да видим и как ще постъпи Турция. Според мен ще се стигне до сделка и жертвите ще бъдат този журналист и другите журналисти“, коментира Халаф.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна