Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитският енергиен министър успокои пазарите относно петролните доставки, предизвиквайки рязък ценови спад

Петролните фючърси се понижават доста рязко по време на търговията във вторник, след като енергийният министър на Саудитска Арабия успокои пазарите, отбелязвайки, че Рияд няма да използва цените на петрола като оръжие, подобно на петролното ембарго, наложено през 1973 година.

На стартиралата във вторник международна инвестиционна конференция в Рияд, енергийният министър Халид ал-Фалих заяви, че Саудитска Арабия ще увеличи производството, както е по план, и дори може да увеличи допълнително добивите с между 1 и 2 млн. барела на ден, за да се компенсира недостигът на ирански петрол, който ще възникне, след като на 4-ти ноември влязат в сила санкциите на Вашингтон спрямо Техеран.

Според руската агенция ТАСС саудитският министър е подчертал, че кралството няма намерение да използва като оръжие цените на петрола. С оглед на растящата дипломатическа изолация на Саудитска Арабия по повод смъртта на журналиста Джамал Хашоги, в последните дни имаше притеснения, че евентуално налагане на санкции на Вашингтон и спрямо Рияд може да доведе до ответна реакция посредством ограничаване на петролните доставки и силен ръст на цените на черното злато.

Агенция Ройтерс пък цитира изпълнителния директор на Saudi Aramco Амин Насър да казва, че на кралството ще отнеме едва три месеца, за да достигне максимален производствен капацитет от 12 млн. барела на ден, ако това е необходимо.

Коментарите на Халид ал-Фалих и на Амин Насър допринесоха за рязко понижение на петролните цени по време на търговията във вторник. Засилващото се ново напрежение на световните фондови борси също допринася за днешната липса на инвеститорски риск-апетит и на пазарите на суровини.

Фючърсите на петрола сорт "брент" с доставка през декември се понижават с цели 2,12% към едномесечно дъно от 78,15 долара за барел (най-ниско ниво от 21-ви септември), докато аналогичните фючърси на американския лек суров петрол се понижават с 1,75% към 68,18 долара за барел, достигайки най-ниско ниво от 14-и септември.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна