Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Сотир Марчев: Тази неделя ще спим 1 час повече, което намалява сърдечносъдовата смъртност


Тази неделя отново ще преместим стрелките на часовника и ще преминем към зимното часово време. Негативният ефект идва от промяната, от отнемането на съня, затова искаме да няма смяна на времето. Това заяви в предаването „12+3“ кардиологът доц. Сотир Марчев.
Тази неделя ще спим 1 час повече, което намалява сърдечносъдовата смъртност, каза доц. Марчев. Според него живеем в „недоспало общество“:

„Липсата на сън пречи на всички нас. Имаме статистики, кардиологични, според които денят, в който ЕС спи с 1 час повече, смъртността пада. На пролет, като минем на лятно часово време и отнемем на хората 1 час, сърдечносъдовата смърт се покачва. И при двете промени се качват катастрофите“.

Този въпрос не е нито съдбоносен, нито спешен, каза още специалистът и добави: "Както и да ги въртим, светлата част на деня си е все толкова, денят си е все толкова дълъг. Как ще сменим часовника и по кое часово време ще живеем, това не променя светлата част на деня. Нашата организация на деня, нашето управление на времето ни много повече ни помага да постигнем успех в живота, отколкото въртенето на стрелките на часовника“, обясни той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна