Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Порт Прим Арт Фест за втори път в Бургас

БНР Новини
4
Картина на Калоян Илиев-Кокимото.
Снимка: Силвия Чолева

Татяна Лолова (снимка: Силвия Чолева)Със специалното участие на Татяна Лолова за втори път в Бургас се проведе Порт Прим Арт Фест. Във фестивалната програма бяха включени известни български и чуждестранни творци. Това е най-младият фестивал у нас, чийто фокус е културата и най-актуалното в нея. Художникът Стефан Божков е творчески директор на фестивала, който започна миналата година, когато патрон беше актрисата Цветана Манева. Идеята е творци от различни области на изкуствата да се срещат в неформална среда, да обменят идеи, да се вдъхновяват взаимно. Разбира се, фестивалът е отворен към публиката в Бургас, като се стреми да покаже качествени филми, театрални постановки, литературни произведения, концерти, изложби, непоказвани в града.
Калоян Илиев-Кокимото (снимка: Силвия Чолева)Тази година бургазлии можаха да видят спектакъла „Хората от Оз“ на Галин Стоев, посетиха концерт-спектакъла на BG VINTAGE, видяха филмите на Георги Тошев за Татяна Лолова „Портрет на една дама“ и „Последната роля“ за Катя Паскалева, като съпътстващо бяха представени и книгите „1/2 живот“ и „Жените в мен“ за живота на двете актриси. Литературната програма включваше представяне на двама млади поети Марианна Георгиева и Иван Ланджев, както и романа на Мария Касимова-Моасе „Балканска рапсодия“. Изключителен интерес предизвика и презентацията „фестивал във фестивал“ на Международния кинофестивал за късометражни филми „Карантината“ от куратора му Георги Кръстев. Фестивалът представя филми на режисьори от цял свят, организира се доброволно и се провежда от четири години на плажа Карантината, Аспарухово, Варна.
От изложбите първа беше експозицията на Стефан Марков, известният български график, който за съжаление не е вече между нас. В „Морско казино“ видяхме провокативните работи на Калоян Илиев-Кокимото под заглавие „SeaEscape“ или „Морско бягство от действителността“, а в център „Флора“ – фотографска изложба на Ани Петрова – портрети на известни хора на изкуството.
Фестивалът беше закрит с голяма изложба на няколко разнообразни в творческите си търсения художници: Алла Георгиева, Атанас Атанасов, Венелин Шурелов, Зоран Мише, Иван Тотев, Красимир Карабаджаков, Коста Данев, Саша Панчич и Стефан Божков в новото галерийно пространство Прим арт център. Третото издание предстои догодина и дано отново Община Бургас бъде благосклонна към Порт Прим Арт Фест.


















Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна