Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горгоната от Девня пътува по целия свят

Снимка: Радио Варна

Снимки на Горгона Медуза от Музея на мозайките в Девня вече има по целия свят. Интересът към украсата на римската вила нараства непрекъснато. За тази година увеличението на туристите е с около десетина процента, каза за Радио Варна директорът на музея на мозайките Иван Сутев. Най-много са били туристите от Западна Европа, но има и от други континенти. В музея много се надяват да върнат руските туристи, които традиционно проявяват интерес към историята на славянските народи и в частност – на Балканите.

Античната сграда в центъра на Девня е богато украсена с най-добрите образци на римска мозайка. Датирана е от времето на император Константин I Велики – края на III – началото на IV век. Сградата е представлявала градска къща (villa urbana) и е заемала площта на цял квартал в римския град Марцианопол, който бил един от най-големите римски градове в тази част на империята. По план е била типично гръко-римско атриумно-перистилно жилище, при което вътрешният двор (атриум) е заобиколен от три страни от жилищни постройки и колонада. Пет от помещенията на сградата и портикът са покрити с многоцветни подови мозайки – едни от най-добрите образци на римското мозаично изкуство от това време, открити в България. Мозайките са изработени от малки камъчета – кубчета от мрамор, варовик, печена глина и цветно стъкло в 16 цвята.

СнимкаТуристите най-дълго се спират пред Горгоната Медуза, която е и емблема на Музея, и на Девня. Добре запазена Горгона има единствено край Кърджали, но там е изработена само от един цвят.

"Собственикът е бил знатен човек, след като е можел да си позволи такава украса на дома", споделя уредникът в музея Росица Върбанова. Тя работи от 11 години в Девня и е изненадана от нарастващия интерес към музея. Разказва за туристи, които дошли в музея по препоръка на колеги от Тунис. Тази година висока оценка за мозайките дали и представители на френското министерство на културата, които пътуват много по света и са виждали хиляди експонати от времето на Римската империя.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!