Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Адемов очаква до края на ноември приемането на законите за хората с увреждания

Депутатът от ДПС нарече думи на вицепремиера Валери Симеонов „грозна и недопустима и постъпка“

Хасан Адемов
Снимка: БГНЕС

Депутатът от опозиционната ДПС Хасан Адемов нарече днес думите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на майките на децата с увреждания „грозна и недопустима постъпка“. Според него от ГЕРБ трябва да поемат отговорността за поведението на техния коалиционен партньор.

„Това, което се случи, буквално на финалната права преди законопроекта за хората с увреждания да влезе в НС, е изключително грозна и недопустима постъпка, която отново взриви напрежението и създаде условия, в които приемането на тези закони се затруднява“, каза пред „Хоризонт“ Адемов, който е председател на социалната комисия в парламента.

„Тази тема е изключително емоционално натоварваща и когато към проблемите, които са заложени във внесените закони се прибави и допълнително напрежение, нещата отиват в друга посока. Но аз съм убеден, че колегите ще намерят сили да излязат от тази ситуация, която беше създадена от едно изключително непремерено изказване на вицепремиера Симеонов“, добави той.

Адем изрази убеденост, че всички спорни моменти ще бъдат решени в комисията и в НС „с подкрепата и на хората с увреждания“.

„Искам дебело да подчертая обаче, че няма такъв закон, няма такива текстове, които с магическа пръчка да решат всички проблеми, но е очевидно, че с този проект на закон се поставят първите стъпки към усилията за интегриране на хората с увреждания в обществото. По отношение на финансовия ресурс, очевидно е, че каквито и средства да има, те няма да бъдат достатъчни. Въпросът е да се гарантират минимални стандарти за реализиране на политиките за хората с увреждания“, каза той.

Законът за хората с увреждания влиза утре за спешно разглеждане в Народното събрание. Адемов изрази надежда до края на следващия месец да бъдат „изчистени всички текстове“ и законите за личната помощ и за хората с увреждания да бъдат приети от НС.

„Днес в 14.30 ч. комисията по труда и социалната и демографска политика и няколко комисии – днес и утре, ще разгледат на първо четене в пакет закона за личната помощ и за хората с увреждания, каквото е обещанието още от лятото. В петък се предвижда в програмата на НС първа и втора точка да бъдат съответно Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ и се надяваме до края на месец ноември, евентуално да бъдат изчистени всички текстове, и да бъдат приети на второ четене от НС“, каза Адемов.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени