Eмисия новини
от 10.00 часа

Предстоят протести заради растящите цени на горивата

Експерти: Цени от 100 долара за барел са нереални

Снимка: БГНЕС

Експерти очакват рекорден скок в цените на горивата до края на годината. В социалните мрежи се готвят протести срещу цените на горивата. Такива засега се планират в София, Добрич, Пазарджик и Русе. 

„Горивата поскъпват рязко. Има прогнози цената на бензина да достигне 2.60, на дизела – 2.70 и повече. При положение, че повечето хора работят с лични коли и пътуват с автомобили, тези цени, които заплащаме за некачественото гориво, това не е допустимо да се случва“ - така Мариан Аспарухов, един от организаторите на протеста в Добрич в началото на ноември мотивира протестната готовност в интервю за предаването "12+3". Плащаме за услуга, която не е с  рекламираното качество, допълни Аспарухов. 

Според Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация последните проверки на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор са показали тъкмо обратното – че горивата у нас са сред най-качествените в Европейския съюз. Бенчев изтъкна, че единственото, което в момента влияе върху цените на горивата, са котировките на суровия нефт, които от август досега са се повишили с приблизително 18%, а поскъпването в този период на бензина и дизела е 5 на сто. Тенденцията на поскъпване е идентична в целия ЕС, категоричен е експертът. По думите му, много важен фактор, който се пропуска, е силата на долара, който възстановява своите стойности спрямо еврото, а петролът се закупува именно в долари. Светослав Бенчев не вижда вътрешни фактори за повишаването на цената на горивата. 

Стойности около 100 долара за барел са нереални, подчерта Светослав Бенчев: "Дори да има някакъв проблем с доставките, предполагам, че цената ще достигне 85-90 долара най-много за барел тази година".

Според Бенчев, картината ще се изясни след 4 ноември, когато ще влязат в сила санкциите на САЩ срещу Иран, както и с развитието на ситуацията около убития саудитски журналист Джамал Хашоги. 

Темата е разгледана в звуковия файл. 


Още от

Преглед на българския печат

публикувано на 22.10.19 в 07:21