Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврото се търгува в двумесечно дъно след доста слабите бизнес проучвания в цялата еврозона

Еврото се търгува в най-ниски нива от два месеца насам като реакция на изненадващо слабо бизнес проучване на агенция Markit, показващо рязко забавяне на икономическата активност в Германия и в цялата еврозона за началото на последното тримесечие на настоящата година.

Общият германски индекс PMI се срина през октомври до 41-месечно дъно, а на цялата еврозоната - до 25-месечно дъно. Аналогичният индекс за Франция нарасна слабо, но в същото време промишлената активност във втората по сила икономика на еврозоната се влоши до 25-месечно дъно.

Слабите резултати от това последно проучване на агенция Markit сякаш подсилиха инвеститорските притеснения относно влошаването на икономическата експанзия в еврозоната в резултат на ескалиращата търговска война между САЩ и Китай, бюджетните спорове между Италия и Европейската комисия и перспективите за затягане на финансовите условия (за нарастване на лихвите) в момент на отслабващ възходящ импулс на световната икономика.

След слабите PMI индекси еврото се понижи с 0,55% към двумесечно дъно около 1,1395 щатски долара (най-ниско ниво от 20-ти август насам) преди да опита известна стабилизация около 1,1400 нивото. Еврото губи позиции и спрямо японската йена и швейцарския франк с оглед на техния статут на "валути-убежище" при наличието на солидно напрежение на световните капиталови пазари. Единната европейска валута се търгува недалеч от нейното вчерашно 6-седмично дъно от 128,22 японски йени и в триседмично дъно около 1,1363 швейцарски франка.

Еврото не се намира под натиск от продажби единствено спрямо британската лира, тъй като самият паунд е разпродаван преди очакваната с голям интерес среща по-късно в сряда между премиера Тереза Мей и депутатите от нейната Консервативна партия. Целта на срещата е Мей да се опита да убеди вътрешната партийна опозиция в правотата на водените от нея Брекзит преговори. В тази връзка еврото се колебае без съществена промяна около 0,8830 паунда, като в същото време британската лира се понижава с 0,52% към 6-седмично дъно около 1,2900 долара.

Понижението на еврото изглежда ограничено преди редовното заседание на ЕЦБ в четвъртък, на което не се очаква промяна в настоящата парична и лихвена политиката на централната банка. Инвеститорите обаче ще следят с интерес пресконференцията на шефа на банката Марио Драги в ранния утрешен следобед, тъй като той може да намекне, как притесненията на ЕЦБ относно италианската бюджетна драма и около солидния спад на европейските пазари на акции в последно време (вчера основните фондови индекси в Европа с понижиха към близо двегодишни дъна) могат да повлияят върху бъдещата политика на банката.

От своя страна "зелените пари" поскъпват предпазливо спрямо останалите основни валути, въпреки новата порция критики, които президентът на САЩ Тръмп отправи към управителя на Фед Джером Пауъл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна