Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът не отстрани зам.-транспортния министър Ангел Попов от поста му

| обновено на 24.10.18 в 19:48
Ангел Попов, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (вдясно) и адвокатът му Николай Кокинов.
Снимка: БГНЕС

Ангел Попов остава заместник-министър на транспорта, след като Софийският районен съд отхвърли искането на прокуратурата той да бъде отстранен от поста заради обвинение в измама. На днешното си разпоредително заседание съдът не откри съществени процесуални нарушения в обвинителния акт срещу Попов и насрочи първите разпити по делото за януари догодина.

Разследването срещу Попов беше започнато от СГП. Първоначално - за подкуп. В последствие обвинението стана измама. Самият случай е от август 2012 година, когато той е извън властта. Според прокуратурата, той поискал 8000 евро от собственик на транспортна фирма, обещавайки му - чрез служители от транспортното министерство - да му уреди четири разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорта. Заради характера на измамата, прокурор Иво Боев настоя Попов да бъде отстранен от длъжност.

  Според съда обаче, деянието, за което е обвинен Попов  е за период, в който той не е заемал държавна длъжност. т.е опасност да интервенира върху вече дадени показания няма, а и  самата прокуратурата с постановление от юли първо е заявила, че няма причина да се иска отстраняването на Ангел Попов от поста му.

Самият Ангел Попов беше категоричен:

"Не съм виновен, как ще съм виновен. И сега ще го докажем."



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!