Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фед: Бизнесът в САЩ е все още оптимистично настроен, но нараства загрижеността относно митническите тарифи

Американският бизнес заяви, че е все още оптимист по отношение на траекторията на икономическия растеж, но загатна за опасения, че митническите тарифи ще продължават да увеличават производствените разходи, показва редовният икономически доклад на Федералния резерв, известен като "Бежова книга", публикуван в сряда вечерта и цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

По-голямата част от дванадесетте региона на Федералния резерв съобщават за скромен до умерен икономически растеж в началото на есента, се казва в последния доклад, базиран на информация, събрана преди 15-и октомври, като в същото време се изтъква несигурността, особено сред производителите, относно негативното въздействие на недостига на работна ръка и на търговските спорове между САЩ и Китай.

Трябва да се има предвид, че администрацията на президента Тръмп наложи високи тарифи върху вноса на редица стоки в размер на милиарди долари, което доведе до ответни мита за американски стоки. Така например, за компании за стокообмен в региона на Фед на Кливланд, митата са довели до увеличение на цените за палетни вилици, гуми и опаковъчен материал.

Редица компании имат, или очакват да отразят негативния ефект от тарифите върху клиентите чрез увеличаване на крайните цени, но в някои случаи, те не са в състояние да направят това, се отбелязва в последния доклад на Фед. Три производствени компании в региона на Фед на Бостън са заявили, че са изправени пред по-високи входящи цени, произтичащи от митата за китайските продукти и очакват, или вече са повишили цените за потребителите.

Тарифите са довели до промяна и в стратегиите на някои фирми, които се мъчат да се справят с покачващите се разходи за материали. Производител на дисплеи във Вирджиния, например, посочи, че желае да внася материали от страни, различни от Китай.

Според "Бежовата книга", заетостта се е увеличила в повечето региони на САЩ със сдържано до умерено темпо. Неколцина фирми, като някои производители в региона на Фед на Далас, споменаха, че недостигът на работна ръка е предизвикателство за растежа на техния бизнес. В последният доклад на Фед все по-често се повяват и думите "недостиг" и "затруднение" по отношение на наличната трудова сила.

Недостигът на работна ръка, според икономическата теория, трябва да се отрази в нарастване на заплати, тъй като работодателите чувстват натиск за увеличаване на заплащането, за да привлекат работници. Въпреки това, в последният икономически доклад на Фед увеличаването на заплащането продължава да се описва като скромно, или умерено.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени