Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етноджаз ще звучи в Първо студио на Радио Пловдив на 31 октомври

Студентската музикална етноформация „Жарава“ ще свири в Първо студио на радио Пловдив на 31 октомври от 19.00 часа. Концертът е в рамките на джаз платформата "Камерна сцена Пловдив".

Групата е създадена преди две години от известния български музикант и преподавател в Пловдивския университет Владимир Величков в специалността „Музика, Поп и Джаз“. 

СнимкаТова е единствената у нас студентска група за етноджаз формация. „Жарава” оглави за втори път през 2018-та година  световната класация ТОП 40 за етномузика ETHNOCLOUD, базирана в Торонто, Канада. Отново под №1 за месец юни, "Жарава” водеше в престижната класация,която представлява над 90 000 артисти и групи от 151 държави по целия свят. 

Първият път, когато това се случи бе през септември 2017 г. , осемте български студенти и един ученик прославиха страната ни със свои интерпретации на две народни песни – „Миш Маш “ и „Калино, Калинче“. Представянето й в края на юли на фестивала „Петроджаз“ в Санкт Петербург се превърна в сензация.

„Въгленчетата“, както в началото ги нарича Владимир Величков, влизат и в учебник по музика заедно с големите музиканти като Иво Папазов и Горан Брегович. Вкусът към музиката се възпитава от ранна възраст, той трябва да се изгражда в децата и младото поколение, смята Величков.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени