Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кънчо Стойчев: Управлението е в сериозно изпитание

Социологът очаква ескалация на цените до края на годината

Снимка: БГНЕС

В момента имаме врящо и кипящо общество, разбира се – по нашенски, български начин – необединено.

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ социологът Кънчо Стойчев по повод изключителната активизация на протестите в страната. Не е далеч моментът, в който протестите ще се обединят, тъй като моделът на управление на страната е сбъркан:

„В дълбочината е сбърканият модел – това, че 10 години в страната не се вършат реформи, това че нашите пари – държавния бюджет – се харчат по един безобразен начин и се управляват от ден за ден, с гасене на пожари…“.

Стойчев даде за пример увеличаващите се в годините разходи за здравеопазване и вътрешна сигурност, без това да подобрява ефективността им. Той изтъкна, че обществените нагласи са се сменили през последните 10 години:

„Първият път обществото избра Борисов да управлява, но втория път не му даде да управлява сам, а третия път изобщо не му дава да управлява сам, така че не е една и съща картината. Отчетлива е тенденцията, че ГЕРБ върви надолу / ... / Истината е, че страната върви надолу и ние сме достигнали ситуация, при която сме последни в Европа. България никога в историята си не е била последната в Европа, а в момента Албания решително задминава България по темпове на развитие и по реално постигнато, като постижения. Представете си, албанците откъде тръгнаха – помним 1990-а бяхме на светлинни години пред тях. Да не говорим, че в ключовите класации в света ние сме след стотното място, при положение че в Европа са 35 държави. Значи сме напуснали Европа много отдавна в Господ знае в каква посока, и ако това се представя за някакъв крупен успех, това ще взриви обществото – тази постоянна, перманентна лъжа… В крайна сметка нали човек се събужда и вижда, че всъщност е ден, а не нощ и обратно – че е тъмно, а не е светло. Това не може да бъде избегнато, оттам и това напрежение. То ще избие! Никой не може да каже кога точно, но ще избие, защото е сбъркан управленският модел“.

Светът влиза в нова много турбулентна фаза, а цените в България "до края на годината ще ескалират, инфлацията ще ескалира и моделът на разхвърляне на пари в продънени каси ще се взриви, защото няма да има какво да се разхвърля и защото изведнъж ще се установи, че в едни нелоши последни 5-6-7 години, в които имаше възможност България да се оздрави и да натрупа резерв, ще се окаже, че нито сме се оздравили, нито нещо сме натрупали и ще влезем в новия бързей на времето“ .

Няма гаранция, че ще стане по-хубаво от това, че властта ще се смени, предупреди Стойчев. На много места властта е била сменена от „популисти и от безумци и може би това ще ни сполети и нас“, продължи той.

В момента две силни партии в страната оспорват статуквото – БСП и ДПС: 

„Това управление е в много сериозно изпитание. От една страна, има две много много сериозни партии, които казват „Ултиматум – вън“, и от друга страна, има една коалиция, която се разпада във всеки момент. Да си затваряме очите и да продължаваме да приказваме за стабилност, значи да сме си пуснали някакъв филм по телевизията“.

Интервюто на Петър Волгин с Кънчо Стойчев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени