Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазливо повишение на европейските акции преди края на заседанието на ЕЦБ

Основните фондовите индекси на европейските борси парираха сутрешния негативен стат и вече се търгуват на зелена територия минути преди края на редовното заседание на ЕЦБ (от 14:45ч. наше време).

Подкрепа за частично спокойствие на пазарите на акции оказват серията смесени до добри финансови отчети на водещи компании от двете страни на Океана, както и опитът за отскок на американските фондови фючърси на извънборсовата търговия след кошмарната търговия на Уолстрийт в сряда.

Фючърсите на DJIA се повишават с малко под 200 пункта (с 0,75%), на S&P500 - с 0,83% и на Nasdaq100 - с 1,44% след снощните агресивни разпродажби, довели до срив на DJIA с над 600 пункта (с 2,41%), на S&P500 - с 3,09% и на Nasdaq Composite - с 4,43%.

Въпреки индикациите за позитивен старт на днешната търговия на Уолстрийт, от началото на октомври насам S&P500 се раздели с 8,9% от стойността си, DJIA - със 7,1%, а Nasdaq - с цели 11,7%, като последният вече официално се намира в техническа низходяща корекция, тъй като отстъпи с над 10% от рекордния си връх, достигнат на 29-ти август.

Късно снощи водещи американски компании като Tesla Inc. и Microsoft Inc. представиха по-добри от очакваното финансови резултати за последното тримесечие, а по време на днешната европейска търговия швейцарската банка UBS също отчете солиден ръст на печалбите.

Акциите на Tesla Inc. нарастват с близо 10% на извънборсовата търговия на Уолстрийт, след като компанията за електрически автомобили оправда обещанието на нейния шеф Илон Мъск, излизайки през последното тримесечие на печалба от 311,5 млн. долара, която е и най-голямата в нейната история.

Акциите на Microsoft Inc. се повишават на извънборсовата търговия с 2,57%, опитвайки да парира част от вчерашния солиден спад с 5,35%, след като нетната печалба на технологичния гигант скочи с 34% до 8,8 млрд. долара, а продажбите се увеличиха с 19% до 29,08 млрд. долара.

Сигналите за известен отскок на американските фондви фючърси се отразяват позитивно на европейската търговия в четвъртък. В ранния следобед общият индекс Stoxx Eourope 600 се повишава с 0,3%, парирайки първоначален спад от близо 1%, докато германският индекс DAX нараства с 0,34%, след като при старта на днешната търговия основният индекс на борсата във Франкфурт удари ново най-ниско дъно от декември 2016-а година насам.

Френският индекс CAC40 пък нараства с 1,2%, а италианският индекс MIB - с цели 1,6%, докато британският индекс FTSE100 също изплува на зелена територия след първоначално понижение с около процент.

Акциите на UBS поскъпват с 2,65%, след като швейцарската банка отчете ръст на печалбата си през третото тримесечие с цели 32% спрямо година по-рано.

Европейските инвеститорите са в очакване на края на редовното заседание на ЕЦБ (от 14:45ч. наше време), въпреки че е малко вероятно централната банка да направи промени в настоящата си парична и лихвена политика (в ангажиментите да приключи програмата за покупки на еврооблигации до края на годината и да запази рекордно ниските лихви най-малко до края на лятото на 2019-а година).

По-голям интерес ще представлява заседанието на шефа на ЕЦБ - Марио Драги (от 15:30ч. наше време), като се очаква той да коментира бюджетната битка между италианското правителство и Европейската комисия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна