Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дахер Дахер: Ердоган има козовете и притиска много здраво Саудитска Арабия заради Хашоги

Икономическите интереси са причина за международния натиск върху Саудитска Арабия

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Има два варианта за бъдещето на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман след убийството на Джамал Хашоги, но и в двата ситуацията няма да се промени кой знае колко. Първият е по-вероятен – ще се окаже „че някакви генерали около Мохамед бин Салман, уж действали отделно, са го извършили“. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на сирийците в България Дахер Дахер. Той коментира, че Саудитска Арабия „от 75 години е една от най-големите нарушители на човешки права, но нито веднъж САЩ не я е притискала заради това нещо, никога не го е сочила като някакъв факт“:

„Говорим за страна, която всяка година обезглавява и пребива с камъни – абсолютно първобитна история – жени за някакви престъпления, които в Запада дори не се считат за такива – прелюбодейство, вещерство...“.

Джамал Хашоги, чието истинско име е Хашоджи, е признавал принадлежност към "Мюсюлманските братя" и връзките си с "Ал Кайда" и ислямистките групи в Сирия, изтъкна Дахер. Бил е и племенник на един от най-големите оръжейни бизнесмени в целия Близък изток, както и първи братовчед на загиналия с принцеса Даяна Доди ал Файед:

„Това не е случайна личност. Въпросът е защо всички сега си отварят устите за него точно. Това се случи в Турция, в която има криза – знаете как падна турската лира. На практика, действащата сила, която притиска Саудитска Арабия, е точно Ердоган. Той има козовете и ги притиска много здраво. Той е движещата сила в тези обвинения“.

Една от причините за острите обвинения е съперничеството между Ердоган и Бин Салман кой да бъде лидер в мюсюлманския свят и за пазарите в региона.

„Това е може би един начин, първо, да се снеме част от недоволството на американците спрямо Турция – те наложиха много санкции. В Саудитска Арабия, на практика, конците се движат от САЩ в момента и това е един вариант, първо, да се снемат част от санкциите, и втори вариант, да се получат някакви пари – инвестиции от Саудитска Арабия, които всъщност да стабилизират турската лира. И не само това, нека не забравяме, че САЩ притисна Иран страшно много и много европейски компании са свързани с много суровини там…  За мен изцяло икономическите интереси са причина за този шум и този натиск върху Саудитска Арабия и върху Тръмп. Всички сме наясно как ще завърши – ще бъде хвърлена вината върху местни личности или групи, които са извършили убийството без знанието на кралското семейство, което е смешно“.

Саудитска Арабия е свикнала да извършва подобни действия, без да получи никакво наказание поради огромното си влияние върху западната икономика, и вероятно това е причината убийството на Хашоги да бъде извършено в дипломатическата мисия на държавата, коментира той.

„Интересно е, че Хашоги винаги е подкрепял политиката на Саудитска Арабия и едва последната година започна да критикува кралската фамилия и най-вече Мохамед бин Салман. Освен всичко друго, той започна да говори за права на жените едва в последната половин година“.

Най-потърпевша от скандала е Саудитска Арабия, която вероятно ще инвестира „някакви огромни суми в Турция“ и ще се наложи да направи „козметични промени в кралството“. Друг вариант е да бъде сменен престолонаследникът… но с друг подобен на него, което също няма да промени ситуацията.

Интервюто на Петър Волгин с Дахер Дахер можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!