Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска компания изплаща заплатите на служителите си в криптовалути

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Блокчейн технологията все още прави своите първи стъпки, но със сигурност ще се развива в следващите години и много голяма част от нещата, които познаваме в нашето ежедневие ще минат вероятно на нея.
Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" Иван Василев от компанията Comrade Cooperative, която работи в сферата на тази технология, позната у нас най-вече с криптовалутите като биткойн. Дигиталните валути вероятно ще навлязат у нас в близките 5-10 години. 
"Докато в момента невинаги е ясно за всички участници в системата как и защо се печатат пари, то в електронно създадените такива поне има ясен механизм и проследимост". 
Дигиталните заплати вече съществуват - в компанията на Василев левовата равностойност на заплатите се изплаща в различни видове криптовалути по техните електронни портфейли. Въпросът е как парите да се използват по най-добрия начин в ежедневието и да не променят толкова често стойността си, изтъкна Василев, който се надява скоро тази технология да може да се използва и за плащане на данъци.
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени