Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младен Маринов: България работи активно по престъпления, свързани с трафик на хора

Йорданка Фандъкова, Младен Маринов на конференцията "Трафик на хора и киберпрестъпления" по повод Европейския ден за борба с трафика на хора.
Снимка: БГНЕС


Българските власти работят по осем разследвания съвместно с други служби, пет от тях са за трафик на хора. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов на конференция, посветена на борбата с този вид престъпност.

"Тези престъпления имат транснационален характер, което, от друга страна, предполага много добро взаимодействие и доверие при това взаимодействие между службите на всички държави-членки, не само на ЕС, а всички държави-членки, които активно противодействат на този вид престъпна дейност. Много е важно да има непрекъснат обмен на данни. В някои държави определени дейности може да са законни, но в други да е противозаконно - това прави трудно откриването на жертвите и, съответно, предприемане на междунационални мерки за предотвратяване на трафика и за подпомагане на жертвите", каза Маринов.

От 2017 година в София действат нови две специализирани услуги за жертви на трафик, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова:

"Кризисен център за деца и приют за хора - жертви на трафик. Подкрепа в тях са получили 17 души, от които 7 деца“, каза Йорданка Фандъкова. Столичната община разполага и с кризисен център за деца, пострадали от насилие. Капацитетът му е 22 места, допълни Фандъкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна