Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на септемврийския дефицит на САЩ при търговията със стоки до 76,0 млрд. долара

Дефицитът на САЩ в международната търговия със стоки се разшири през септември с 0,8% до 76,0 млрд. долара от 75,5 млрд. долара през август, показват предварителни данни на американската статистика.

Вносът на стоки в САЩ се повиши с цели 3,1 млрд. долара до 217,0 млрд. долара (повишение с 1,5%), като в същото време износът нарасна с 2,5 млрд. долара до 141,0 млрд. долара (повишение с 1,8%).

За втори пореден месец износът на храни, фуражи и напитки се влоши в резултат на търговската война между САЩ и Китай, като Пекин спря да закупува американски соя. Износът в тази категория се сви с 8,9% спрямо август, когато спадна с 9,5 на сто. Износът на индустриални доставки пък нарасна с 5,9%, докато вносът на капиталови и на потребителски стоки се увеличи с 3,6 на сто.

Новото разширяване на дефицита при търговията със стоки е добра изходна точка за по-голям размер и на общия дефицит при търговията със стоки и услуги през деветия месец на годината и предполага, че влошаването на търговския дефицит ще се отрази негативно на растежа на БВП на САЩ през третото тримесечие на годината. Предварителната оценка на американския БВП за третото тримесечие ще бъде публикувана в петък (26-и октомври), като осредните прогнози са за забавяне на много силния икономически растеж от 4,2% на годишна база, отчетен през второто тримесечие, към ниво около и малко над 3 на сто.

Трябва да се има предвид, че този тип данни се следят по лупа от участниците на финансовите пазари с оглед на ескалиращото търговско напрежение между САЩ и Китай. Въпреки протекционистката политика, провежданата от президента Доналд Тръмп, САЩ е на път да отчете пореден рекорден търговски дефицит в рамките на 2018-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени