К. Стайков: След 3 години разминаване на бюджетната прогноза и изпълнение се прави абсолютно същото

Калоян Стайков
Снимка: БГНЕС


"В проектобюджета най-важното е, че след три години разминаване на бюджетната прогноза и бюджетното изпълнение за четвърта година се прави абсолютно същото - залага се дефицит, който най-вероятно в края на годината ще се окаже, че е излишък. Всъщност, това обяснение на правителството, че има някаква фискална консолидация през последните години всъщност не е така, защото реалното изпълнение на бюджета е точно обратното. През 2016 г. видяхме доста сериозен излишък, който в следващите години започна лека-полека да намалява, което всъщност е точно обратното на това, което те заявяват. Фискалната позиция на страната е доста по-разхлабена, отколкото управляващите твърдят". Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.
"Абсолютната стойност – колко милиарда има в бюджета не дава достатъчно информация, защото цените също се увеличават,  покупателната способност се променя, а икономиката расте, допълни той: Част от увеличението на приходите в бюджета идва естествено - по линия на икономическия растеж. Друга част, специално за тази година, е чисто счетоводна и се дължи на променената роля на т. н. „Фонд за сигурност на електроенергийната система“, който от 2016 година е част от консолидираната фискална рамка, но от следващата година, поради промяна в новата дейност, ще разпределя повече средства – пари, които досега влизаха директно в НЕК, от догодина ще влизат първо във фонда и той ще ги изразходва - чисто счетоводна операция, която просто раздува както приходите, така и разходите, но и неутрална по отношение на бюджета“.

В бюджета няма увеличение на данъците, но има повече приходи и това се дължи на така наречените "дискреционни мерки".

„Малко заобиколно, без номинално да се увеличават данъчни ставки, в един момент се оказва, че всъщност плащаме повече под формата на данъци, в сравнение с това, което произвежда икономиката като цяло“.

Данъчната администрация е подобрила работата си, но не е водещата причина за по-високите приходи в бюджета, категоричен е експертът.

„Със сигурност има подобрение при събираемостта на данъците, но не бих казал, че водещата роля е точно там. Има още много работа, която може да се свърши в тази посока. Именно това е важното - правителството да се фокусира върху подобряване на работата на данъчната администрация, за да може, като се подобри събираемостта на данъците, да не се налага да се увеличават други данъци“.

Синдикатите са доволни от бюджета, а работодателите – разочаровани. Според Стайков обаче, именно те са прави заради критиките си, че пари се наливат в нереформирани системи:

„Ако се върнем към първото правителство на Борисов, мантрата на управляващите беше „Сега е криза, не е време за реформи, ще трябва да стиснем зъби“. Кризата свърши, минахме през възстановяването, дойде моментът на по-високия икономически растеж и когато отново беше повдигнат въпросът за реформите и управляващите смениха веднага песента и казаха: "Ами, то вече не е криза, няма проблем, имаме пари, няма нужда от реформа“ . Значи, когато е криза няма как да се направят, а когато не е криза не са необходими реформи. Излиза, че всъщност никога няма да се случат тези реформи и никога няма да се реформират тези сектори и понеже има повече пари в бюджета, затова ще им дадем повече“.

Стайков прогнозира забавяне на икономическата активност през следващата година, заради което бюджетната рамка би следвало да е малко по-консервативна. Той обаче е категоричен, че сме свидетели на фискална експанзия - правителството харчи повече, отколкото събира.

„Това не е добра новина, защото в тези добри икономически години, условно, би трябвало да се трупат тези резерви, с които влязохме в преходната криза…. Вместо да направим това, виждаме година след година и просто в края на годината ударно да се изхарчват тези пари  - част от тях се запазват, но, за съжаление, не достатъчно, според мен“.


Още от категорията

Фонд „Земеделие“ преведе 73 млн. лв. на 9429 фермери

Държавният фонд „Земеделие“ преведе 73 милиона лева на фермерите по схемата за отстъпка от акциза върху горивата, ползвани за земеделски нужди. Останалите 11 милиона лева, които се полагат на фермерите, ще бъдат изплатени в началото на 2019 г., уточняват от Фонда. Подпомагането е за 9429 земеделски стопани, като тази година размерът на..

публикувано на 12.12.18 в 21:08

Инж. Мирослав Мазнев: Подкрепяме всички проверки, които се правят по правилата

Камарата на строителите протестира срещу използването на бранша за политически цели. От "БСП за България" определиха днешните протести на строителите като атака на едрия капитал срещу опозицията. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че строителите се използват, а БСП иска да има правила и свободна конкуренция в бранша. "Не беше..

обновено на 12.12.18 в 18:32

Инвеститорският оптимизъм се пренесе и на фондовите борси на Уолстрийт

Акциите на американските компании поскъпват рязко в началото на търговията на Уолстрийт, тъй като серията новини и коментари на висши официални представители на САЩ и Китай повишиха инвеститорския оптимизъм, че Вашингтон и Пекин ще успят да постигнат търговско споразумение в рамките на предстоящите един-два месеца. Индексът DJIA нараства с..

публикувано на 12.12.18 в 17:25

Стабилизация на потребителската инфлация в САЩ през ноември

През ноември потребителските цени в САЩ останаха на октомврийското ниво, което е сигнал, че спадащите цени на петрола, респективно на бензина, ще ограничат инфлационния растеж във водещата световна икономика, показват данни на Департамента по труда. Индексът на потребителските цени (CPI) остана без промяна спрямо октомври когато нарасна с 0,3..

публикувано на 12.12.18 в 16:44

Европейският парламент одобри с голямо мнозинство търговското споразумение на ЕС с Япония

В сряда Европейският парламент одобри с голямо мнозинството търговското споразумение между ЕС и Япония, което ще доведе в началото на следващата година до формирането на най-голямата в света зона на свободна търговия, съобщава Ройтерс. С 474 глас за спрямо едва 156 против Европейският парламент гласува в подкрепа на споразумението, което..

публикувано на 12.12.18 в 16:17

Британската лира поскъпва с оглед на растящата партийна подкрепа за Тереза Мей преди вота на недоверие

Британската лира поскъпва спрямо долара и еврото след информации, че премиерът на страната Тереза Мей ще успее да се справи с вота на недоверие, който беше иницииран от група нейните противници в управляващата Консервативна партия. Новината от по-рано днес за предстоящ вътрешнопартиен вот на недоверие срещу Тереза Мей по-късно тази вечер..

публикувано на 12.12.18 в 15:20

Испанските власти увеличават минималната заплата с 22% през 2019 година

Испанският премиер Педро Санчес обяви в сряда, че неговият кабинет ще одобри през следващата седмица увеличение на месечната минимална заплата с цели 22% до 1050 евро, което повишение ще влезе в сила през 2019 година. "Най-голямото от 1977 година насам увеличение ще бъде представено на заседание на кабинета в Барселона на 21-ви декември",..

публикувано на 12.12.18 в 14:07