Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Поповски, ВМРО: До две седмици законите за хората с увреждания ще бъдат финализирани

Снимка: БГНЕС

"Очаквам днес управляващи и опозиция да нямат тежки дисонанси в мненията и законите леко да минат към второ четене". Това заяви в предаването „Преди всички“ д-р Калин Поповски – депутат от „Обединени патриоти“ и ВМРО. Днес законопроектите за хората с увреждания и за личната помощ влизат на първо четене в Народното събрание. Депутатът предполага, че до две седмици законите ще бъдат финализирани. 

„И да бяхме приели законопроектите още в средата на лятото, те не можеше да влязат в сила по-рано от 1 януари 2019 г., защото те касаят сериозни финансови средства и те не могат да бъдат предвидени, т.е. трябваше да се прави актуализация на бюджета, което е невъзможно, подчерта той. Според него тези социални закони са предвидени в подготвения бюджет за 2019 г.“, изказа мнение той.

В индивидуалната оценка на работоспособността е голямото разковниче, смята д-р Поповски. По думите му, този проблем няма да може да се реши изведнъж, а той ще остане във времето:

„Социалното и здравното министерство трябва да вземат решение, за да се избърза в тази посока и как точно да бъдат сформирани тези групи, на чисто експертно ниво. Там не е лесно. Няма ги кадрите, те са много малко в България“.

По думите му ТЕЛК-овете не могат да направят неработещ Закона за личната помощ. Предвидени са сериозни финансови средства, каза Поповски и добави: „Надявам се да са доволни майките и да спадне това обществено напрежение, което не е от полза на никого“. Депутатът бе категоричен, че тези средства няма да са еднократен ангажимент на държавата:

„Те се залагат дългосрочно. Не се залагат само за Бюджет 2019, остават по принцип“.

За Закона за хората с увреждания депутатът отбеляза:

„Над 700 хил. са хората в България, т.е. повече от 10% от населението има някакви ТЕЛК-ови решения по различен повод. Около 300 хил. от тези хора са пенсионирани по възраст, които са минали през ТЕЛК допълнително и които взимат малките интеграционни добавки. Децата са около 30 хил. Проблемът е доста сериозен“.

„Създаде се излишно напрежение в последните дни, за което и Валери Симеонов има малка вина. Не мога да кажа, че той е искал да обиди тежко тези майки. От няколко месеца гледаме тези палатки пред парламента и МС и то в ситуация, в която правителството отделя 150 млн. в разходната част, за да се решат част от проблемите, и протестите продължават. Затова се прокрадва идеята, че тези протести вече не са чисто социални, а се превръщат в политически протести на опозицията, които през протестиращите искат да дестабилизират ситуацията“, коментира още депутатът от "Обединени патриоти".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна