Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калоян Дамянов: Нужен е професионален дебат за индивидуалните потребности на хората с увреждания

Снимка: БГНЕС

"Трябва да има професионален дебат за оценката на индивидуалните потребности, който да е отвъд тези (предвидените в законопроекта за хората с увреждания) 150 млн. лева". Това заяви в предаването „Преди всички“ Калоян Дамянов – директор на Регионалния център за приобщаващо образование в София и национален координатор на Европейската агенция за специални потребности и приобщаващо образование.

„Проблемът в Закона за хората с увреждания е заложен като идея. Той съдържа някои нови моменти, които безспорно заслужават адмирации. По отношение на оценката на индивидуалните потребности – всъщност там е заложено нещо, което тепърва трябва да се обмисля. Вероятно между първо и второ четене ще се водят професионални дебати точно как това да се структурира. Предвидено е тази оценка да се прави от Дирекция „Социално подпомагане“ и тя да има мултифункционален характер и според нея да се определя подпомагането, което ще получава съответното лице“, обясни Дамянов и подчерта, че именно в това са неговите притеснения. По думите му в тази дирекция към момента има социални работници, които по никакъв начин не биха могли да организират подобен тип оценяване.

„Самото изискване за такава индивидуална оценка безспорно трябва да се извърши, но с този капацитет на дирекциите за социално подпомагане – аз имам професионални съмнения дали това е възможно. Тук трябва да се води професионален дебат, доста по-дълбоко, отвъд тези 150 млн., за които се говори“.

Според Дамянов разумно е на първо време да се привлекат външни експерти. Но преди това трябва да се изработи конкретна методика на работа, която в момента я няма в закона, добави той.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!