Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От днес до 3 ноември София се превръща в център на световното кино

От днес до 3 ноември София се превръща в център на световното кино. В залите на 5 столични киносалона ще гостуват ленти от 4 континента. Всичко това ще се проведе в рамките на дългоочаквания „София индипендънт филм фестивал“, който за 9-ти пореден път ще зарадва почитателите на независимото, честно и секси кино, както гласи анонсът на организаторите.

Над 30 филма ще се борят за престижните награди в категориите – игрален, документален и късометражен филм. В извънконкурсната програма са включени най-добрите заглавия от световното кино за последните 12 месеца.

Директорът на „София индипендънт филм фестивал“ Станислава Коцева добави:

„Секцията беше трудна. Имахме страхотни предложения за конкурсната програма. Беше трудно да изберем най-добрите от тях. Имахме над 200 предложения, от които избрахме 30. В извънконкурсната програма много ни се искаше да покажем филми, които наистина са качествени и са получили признание извън България и които българската публика не е имала възможност до този момент да види на голям екран, а и няма да има възможност и оттук нататък“.

Вечерта на Боян Петров е много ценна за нас, каза Коцева и добави: "Тогава ще можем да се срещнем с жената на Боян, с хора, които са били в планината с Боян, които знаят какво е да си делиш съдбата, живота, върховете и дните с него. Самият филм е за последните 2 изкачвания на последните два 8-хилядника през 2016 и 2017 г.".

Цялото интервю чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени