Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Владимирова: Ще въведем онлайн медийна регулация, но не е ясно как

София Владимирова
Снимка: Ани Петрова, БНР

Очаква се до края на годината ревизията на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги да стане факт и България ще има 21 месеца, за да я транспонира в националното си законодателство. За първи път в тази директива се говори за онлайн регулация, каза председателят на Съвета за електронни медии София Владимирова на Четиринадесетата световна среща на българските медии, която се провежда в Скопие: 

"От една страна, българският закон за радио и телевизия няма почти нищо общо с реалната медийна действителност. Срещаме големи проблеми с прилагането му, защото времената, в които той е писан, нямат общо със сегашната среда. За първи път в тази директива се говори за онлайн регулация, която третира много деликатно платформите за видео споделяне. Страховете ни са свързани с това, че там се казва - "Да, трябва онлайн регулация", но указания как това да се случи вътре няма," заяви Владимирова. 

По-рано тази година определени текстове в предложената директива предизвикаха големи спорове, тъй като според критиците им те могат да доведат до цензура в онлайн пространството. Един от тях се отнася до налагане на филтри върху съдържанието, качвано във видеоплатформи.  

Всяка страна-членка ще прецени как да транспонира директивата в законодателството си, за да предвиди съответните мерки, обясни Владимирова.

И един любопитен факт - на медийната среща в Скопие Димитър Ганчев от българската програма на радио Ватикана сподели, че Ватикана взаимства идеи от компанията "Уолт Дисни" за реформата на своите медии и по-специално изкуството да се разказват истории и модел на управлението. Като уточни, че това се прави с апостолска мисия, а не с цел печалба.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!