Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски съд е издал решение за екстрадицията на Димитър Желязков - Митьо Очите

Цацаров: "Полимери" е само отправна точка, периметърът на разследването на Баневи ще се разширява

| обновено на 27.10.18 в 12:20
Главният прокурор Сотир Цацаров
Снимка: БГНЕС

Арестуваният в Истанбул Димитър Желязков - Очите, ще бъде върнат от Турция в България. Това е решил турски съд по искането на българската страна, съобщи в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

Желязков беше арестуван в турския град през август по разследване у нас за участие в престъпна група за рекет, побои и наркоразпространение.

Сотир Цацаров поясни, че за решението на турския съд, относно екстрадицията на Димитър Желязков, прокуратурата е била уведомена вчера по съответните официални канали. Очаква се решение на изпълнителната власт, за да може да се осъществи окончателното предаване.

Кога ще стане това все още не е ясно, подчерта главният прокурор. Сотир Цацаров каза още, че разследването срещу Николай и Евгения Баневи, които бяха задържани във Франция, ще се разширява. Той припомни, че започналото срещу тях досъдебно производство е за данъчни престъпления, присвоявания и пране на пари.

„Отправна точка на това досъдебно производство е "Полимери" - Девня. Казвам отправна точка, защото се очаква в резултат на извършените интензивни действия по разследването, периметърът на фактите, които ще бъдат разследвани и съответно, обвиненията, които ще бъдат повдигани, да бъде разширяван, и да обхване една доста по-голяма и по-цялостна икономическа дейност. Към този момент е издадена една европейска заповед за арест, има задържане, което е реализирано от френските власти и предстои процедура пред френския съд с оглед изпълнението на европейската заповед за арест“.

По повод заявеното вчера от бизнесмена и съиздател на вестник "Капитал" и сайта "Дневник" Иво Прокопиев за действията на прокуратурата, заради повдигнатото му обвинение за пране на пари, а именно, че са провокирани от публикации, разкриващи корупционни практики, Сотир Цацаров подчерта:

„Това няма нищо общо с издателската дейност на г-н Прокопиев. "Каолин" няма нищо общо със свободата на словото“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна